Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Joran van der Sloot is met de Amerikaanse Justitie in onderhandeling over de zaak van de nog altijd vermiste Natalee Holloway. De Amerikanen willen een volledige bekentenis van de Nederlander over wat er is gebeurd toen de Amerikaanse toerist in 2005 op Aruba verdween.

F14ARUOP Vd Sloot onderhandelt 2RTL Nieuws bracht dit nieuws gisteren, op basis van contracten die misdaadverslaggever John van den Heuvel met Van der Sloot heeft. Hij zit nu tijdelijk in een Amerikaanse gevangenis. De Amerikaanse justitie pakt Van der Sloot aan vanwege een afpersingszaak.

Van den Heuvel omschrijft Van der Sloot als berustend. ,,Hij gaat er eigenlijk zelf vanuit dat hij mogelijk nooit meer vrij komt. Dat zou betekenen dat hij tot het einde van zijn leven achter de tralies moet blijven. Daar lijkt hij zich ook wel een beetje bij neer te leggen”, zegt de misdaadverslaggever. Hij volgt Van der Sloot al jaren.

De zaak-Holloway dateert van achttien jaar geleden en trok wereldwijd de aandacht, tot op de dag van vandaag. De Amerikaanse Natalee Holloway was in 2005 op vakantie op Aruba. Tijdens een avond stappen in het toenmalige Carlos ’n Charlies is Holloway vermist geraakt. Onderzoek wees uit dat Van der Sloot een van de laatste personen is, die met haar is gezien. Hij werd verdachte in de vermissingszaak, maar daar bleef het bij. De autoriteiten slaagden er niet in om Van der Sloot te kunnen vervolgen voor de vermissing of dood van de Amerikaanse tiener. De autoriteiten, samen met de bevolking van Aruba, hebben er alles aan gedaan om haar lichaam te vinden. Het leidde onder andere tot een massale zoektocht op het eiland, waarbij meter voor meter werd afgezocht.
De afpersingszaak in de VS gaat om 25.000 dollar. De familie van Holloway zou dit bedrag aan Van der Sloot hebben betaald, in ruil daarvoor zou hij aangeven waar Holloway te vinden is. Dat is echter niet gebeurd.

Misdaadverslaggever Van den Heuvel houdt zich al die jaren bezig met deze zaak. Hij meldt nu dat justitie in de VS met Van de Sloot onderhandelt over een schikking. ,,Achter de schermen wordt gesproken tussen het Openbaar Ministerie en de advocaten over een deal.” Volgens Van den Heuvel is de opzet van die deal dat de Nederlandse crimineel schuld bekent en volledige opening van zaken geeft over de afpersingszaak. Hij zou de volledige waarheid moeten vertellen over de vermissing van Holloway. De deal is dat hij dan een lagere straf krijgt.

Van den Heuvel stelt dat deze onderhandelingen tijd in beslag gaan nemen. ,,Van der Sloot heeft veel leugens verteld en ook toegegeven dat hij een leugenaar is. Ik snap heel goed dat het OM in Amerika niet over één nacht ijs gaat.” Volgens de misdaadverslaggever zouden ze Van der Sloot aan een leugendetector willen leggen en zijn verklaringen willen onderzoeken. ,,Eerst moet vast komen te staan wat er is gebeurd, dan is een deal wellicht mogelijk.”

Naast de wereldwijde aandacht voor Van der Sloot in verband met Holloway, is de Nederlander ook bekend van de moord op Stephany Flores. Hij pleegde die moord in Peru, enkele jaren na de vermissing van Holloway. Voor die moord werd hij wel gepakt en veroordeeld. Van der Sloot kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 28 jaar. Ook zit hij een straf uit van 18 jaar in verband met drugshandel. Deze straffen zit hij in Peru uit. Van der Sloot is vanwege de afpersingszaak tijdelijk uitgeleverd aan de VS.

Van den Heuvel heeft in zijn contact met Van der Sloot vernomen dat hij hoopt dat hij binnenkort terug kan naar Peru. Hij voelt zich geïsoleerd in de VS. In Peru, waar Van der Sloot normaal zit opgesloten in de Challapalca-gevangenis, heeft hij een dochter. Om die reden zou hij liever zijn straf in Peru uitzitten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.