Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,De impact van de bbo-aan-de-grens is niet slechts een stijging van 7 procent aan belasting die de bevolking moet betalen. De stijging is veel meer, tot wel 26 procent.”

ARYbbo2Oppositiepartij AVP reageert op de nieuwe belasting, die sinds 1 augustus wordt geheven op alle producten die het land worden ingevoerd. Partijleider Mike Eman maakt een berekening. ,,Bovenop de 7 procent bbo-aan-de-grens komt de gewone bbo van 7 procent op elke schakel. Als er drie schakels zijn, gaat het om 21 procent bbo die moet worden betaald. Het is echter lastig om van tevoren te weten hoeveel schakels er zijn. De bbo was 3 tot 5 procent en nu gaan we richting de 24 tot 26 procent.”
Eman stelt dat dit een verwoestende werking zal hebben op de bevolking. Hij haalt er diverse reacties van instituten bij. De Raad van Advies heeft in zijn advies over de invoering van de bbo-aan-de-grens gesteld dat het een enorme impact zal hebben op de koopkracht, de inflatie, het investeringsklimaat, het toerisme en de economie. De Centrale Bank verwacht dat de bbo-aan-de-grens als gevolg zal hebben dat de economie gaat inkrimpen.
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten volgens AVP zien dat voeding, elektriciteit en water al eerder duurder zijn geworden. Voeding is 11,4 procent duurder geworden, elektriciteit is 19,4 procent in prijs gestegen en water kost 21,1 procent meer. ,,Dit zijn basisbehoeftes voor de bevolking. Dit is het effect van het beleid van de huidige regering”, aldus Eman.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).