Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De concept-wetgeving die de invoering van de grensbelasting mogelijk maakt, is afgelopen vrijdag bij het parlement aangekomen en zal binnenkort worden behandeld.

F14 ARU grensbelastingMinister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën, directeur Luenne Gomes-Pieters van de Belastingdienst en directeur Ricky Croes van de Douane maakten dit maandag bekend in een persconferentie. Vorige week gaven ze ook een persconferentie over hetzelfde thema, toen werd bekendgemaakt dat de maatregel vanaf 1 juli van kracht wordt. De bewindsvrouw merkte op dat er daarna verwarring is ontstaan over de invoering van de grensbelasting. Dat wilde ze met de tweede persconferentie oplossen.

Maduro zei dat de regering twee jaar geleden al begonnen is om de grensbelasting voor te bereiden. Aruba stapt over naar het systeem van BTW. Het lukte eind vorig jaar niet om de wetgeving rond te krijgen. Dat had onder andere te maken met de hoge inflatie wereldwijd. Ook Aruba had daar mee te maken. Als de BTW vorig jaar was geïntroduceerd, was de inflatie van 5,3 naar 9,9 gegaan.
,,Aruba heeft echter financieel een realiteit die vraagt om actie”, aldus de minister. De grote staatsschuld moet worden aangepakt. Na de pandemie is de economie goed gaan draaien. Nederland wil nu dat Aruba de schuld gaat terugbetalen. De in te voeren grensbelasting helpt daarbij. Want volgens de minister is het invoeren van BTW duurder dan deze belasting.

Het bedrijfsleven, de bevolking, de Belastingdienst en de Douane krijgen een paar jaar om aan deze grensbelasting te wennen.