Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Tijdens de aankomende Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC) zullen Aruba en Nederland een samenwerkingsakkoord ondertekenen om de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken.

F14ARU klimaatakkoord Aruba en NLDe klimaat- en energieconferentie wordt door beide landen samen georganiseerd. Het vindt plaats op 10, 11 en 12 mei op Aruba. Het programma van de Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC) is inmiddels bekend.
De aanleiding om deze conferentie te houden is dat eilanden kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen. De negatieve effecten zijn al merkbaar in het Caribisch gebied. Gezamenlijk actie ondernemen is volgens beide gastlanden nodig.

De visie van de Arubaanse regering is om de overstap te maken naar duurzame energie. Op dit moment is 17 procent van de energie duurzaam, het doel is om in 2024 (volgend jaar) 35 procent te halen en in 2030 is het doel 50 procent. Als dat lukt, draagt Aruba bij aan het verminderen van de opwarming van de aarde, stelt het persbericht van de regering.
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes en minister Rob Jetten van Klimaat en Energie hebben diverse landen en organisaties uitgenodigd om naar Aruba te komen en aan de CCEC deel te nemen. Landen uit de regio, stakeholders, organisaties die aan de Verenigde Naties (VN) zijn gelieerd, kenniscentra en financiële instituten doen mee.

Het programma richt zich op de eerste dag op het Koninkrijk der Nederlanden. Er zullen discussies plaatsvinden die gericht zijn op samenwerken om de klimaatdoelen van Parijs 2030 te halen. Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Nederland zullen aan deze discussie meedoen. Aruba en Nederland ondertekenen op deze eerste dag een samenwerkingsovereenkomst , waarin Nederland toezegt om Aruba financieel te helpen zodat de overgang van fossiele energie naar duurzame energie haalbaar wordt.

Op de tweede dag vindt een internationale oriëntatie plaats. Daarna zal een panel - dat door meerdere landen wordt gevormd - discussiëren over de klimaatacties die moeten worden ondernomen. Het doel is om best practises te delen en meer bewustwording te creëren over welke acties noodzakelijk zijn. Diverse landen hebben al bevestigd dat ze aan dit panel meedoen: Spanje, Mexico, Marshalleilanden, Grenada, Suriname, Panama, Belize, Sint Maarten, St. Eustatius, Saba, Curaçao en Bonaire.

De derde dag is gericht op ontwikkelingen op Aruba. Er zijn diverse presentaties over ontwikkelingen die eraan komen. Waar staat Aruba nu? Wat is de richting die Aruba op wil met duurzame energie. De bedoeling is dat Aruba de showcase wordt van projecten zoals Eagle LNG, het Windmolenpark en Hydrogen Valley.
Tijdens de CCEC zullen de deelnemers diverse projecten op Aruba bezoeken. Voor meer informatie over de conferentie kan een mail worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kijk op www.ccec23.com.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.