Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Ruim 300 eindexamenleerlingen van Colegio Arubano deden vlak voor de paasvakantie mee aan een workshop ‘Studiekeuzevoorlichting’. Nieuw is dat in de workshop budgetteren en mentale gezondheid aan bod kwamen.

F14 ARU workshop studerenHet initiatief van de workshop komt van de educatieve stichting WeConnect. ,,We bieden deze voorlichting elk jaar rond deze tijd aan, op verzoek van de school”, vertelt coördinator Rachel Hughes. Veel van de huidige examenleerlingen vertrekken over een paar maanden naar het buitenland. De keuze voor Nederland ligt voor de hand. Sommigen weten al wat ze gaan studeren en in welke stad, anderen twijfelen nog. ,,Het is lastig kiezen op afstand en niet iedereen kan vooraf hogescholen of universiteiten in Nederland bezoeken”, zegt WeConnect manager Tanja Fraai.

WeConnect zet oud-scholieren als voorlichters in. Zij studeren al in Nederland. De Arubaanse Amedee Wever studeerde Earth Sciences aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij vindt het fijn dat ze een positieve bijdrage kan leveren aan de volgende generatie studenten, zodat zij elk jaar meer voorbereid zijn op het leven in Nederland.”

Nanine Ponson koos voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Hogeschool Leiden, gevolgd door een master aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Haar tip aan de studenten is: ,,Pas op jezelf, vooral als het gaat om je mentale gezondheid. Also, have fun!” Joseph Loaiza studeerde Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden. Hij is vooral blij dat budgetteren nu deel uitmaakt van de workshop. ,,Studenten moeten voorbereid zijn op onverwachte kosten en leren omgaan met financiën.”

Decaan Richeilla Wijngaarde van Colegio ziet dat er behoefte is aan de voorlichting van WeConnect. Ze ziet een pluspunt dat young professionals de workshop geven. Wijngaarde is het ook eens met de opmerking van Loaiza over budgetteren. ,,Uitgaan en shoppen is voor veel studenten belangrijk, maar ze moeten ook weten hoe ze om moeten gaan met hun geld. Dit jaar hebben wij van leerlingen veel vragen over budgetteren gekregen, dus vandaar dat wij hebben besloten om er extra aandacht aan te geven.”

Ook voorlichting over mentale gezondheid is nieuw. ,,Het is echt nodig”, vindt decaan Wijngaarde. ,,Leerlingen moeten begrijpen dat het leven gaat om vallen en opstaan en dat het niet altijd gaat zoals gepland. Je opleiding kan tegenvallen, je woont voor het eerst op jezelf. Wat doe je als dingen niet gaan zoals jij dat wilt? You change the situation, and you go on!”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.