Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het nieuwe onderkomen van het Olympisch Comité Aruba (COA) is zaterdag door topman Thomas Bach officieel geopend. Het was het hoogtepunt van het werkbezoek dat de president van het Internationaal Olympisch Comité aan Aruba bracht.

F18 ARU coa1Bach arriveerde vrijdagmiddag met een privé vliegtuig op Aruba. Zijn delegatie werd op de luchthaven Reina Beatrix opgewacht door COA-voorzitter Wanda Broeksema en door Nicole Hoevertsz. Zij is secretaris van COA, maar ook vicevoorzitter bij het IOC.

De Olympisch topman bracht een bezoek aan gouverneur Alfonso Boekhoudt en had een ontmoeting met de ministerraad. Thema’s die aan bod kwamen waren schoolsporten, jongeren betrekken bij sporten en gelijke kansen.

Het bedrijfsleven en de sportwereld waren vrijdag uitgenodigd voor een speciale ontmoeting met Bach. Daarin stond als thema centraal dat sporten niet alleen gaat om het winnen van medailles, maar om waarden. De echte waarde is om elkaar te helpen, solidair te zijn. Sport leert iedereen dat je hard moet werken voordat je succesvol bent.

Zaterdagochtend vond de officiële opening plaats van het nieuwe ‘Olympische Huis’ in de Vondellaan. Bach en Broeksema hadden de eer om het lint door te knippen. De delegatie kreeg daarna een rondleiding door het kantoor. Buiten waren diverse Olympisch sporters aanwezig, die de kans aangrepen om de IOC-topman te ontmoeten. Zij gaven ook sportdemonstraties aan de aanwezigen. COA had van de opening een Sport Festival gemaakt, met vertegenwoordigers van alle sporten waarin Aruba actief is.

Bach nam ook de tijd om zaterdagmiddag het vrijwilligersproject Aruba Doet bij te wonen. Hij koos voor een scholenproject van Gihae Gymnastics, waar diverse klussen werden gedaan. Bach sprak daar met de coördinator van Aruba Doet en nam de tijd om met jonge gymnasten in gesprek te gaan.

Het COA is opgericht in 1985, toen Aruba zich losmaakte van de Nederlandse Antillen. Voor die tijd werden Arubaanse sporters vertegenwoordigd door het Olympisch Comité Antillen (NAOC). Het IOC erkende het COA in 1986. Het doel van COA is om de positie van Arubaanse Olympische sporters te versterken. Omdat Aruba een eigen nationaal comité heeft, kunnen Arubaanse sporters onder de Arubaanse vlag meedoen aan Olympische evenementen.

De eerste keer dat Aruba meedeed aan Olympische Spelen, was in 1988 in Seoul. Vanaf dat moment heeft Aruba aan 8 Olympische Spelen deelgenomen. De laatste keer waren de Olympische Spelen van 2020, die vanwege de pandemie werden gehouden in 2021. Aruba doet alleen mee aan de zomerspelen, niet aan de winterspelen. Het is Aruba nog niet gelukt om een Olympische medaille te winnen.

Het bestuur van COA bestaat overwegend uit vrouwen. Naast voorzitter Broeksema en secretaris Hoevertsz zijn de andere leden Juelle Thode, Zulema Dabian-Erasmus, Perlishka Lockhart-Orman en ex-Olympisch sporter Monica Pimentel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.