Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De recherche heeft drie mannen en twee vrouwen aangehouden op verdenking van afpersing en deelname aan een criminele organisatie. De groep benaderde slachtoffers met sexting-opdrachten en maakte hen geld afhandig. Een ‘relatief grote groep’ personen is op deze manier bedreigd door de verdachten.

F17 ARU aanhoud chantage sextingBij sexting maakt een persoon foto's of video's van zijn of haar eigen intieme delen en deelt dit via mobiele telefoon of andere media. De beelden kunnen vervolgens verder worden verspreid door degene die de beelden heeft ontvangen.
De opgepakte groep bestond in eerste instantie uit twee vrouwen en twee mannen. Een vrouw (A.M.T.M.) uit de Dominicaanse Republiek en een vrouw (Z.A.R.A.) uit Venezuela. De mannen komen uit Aruba, het zijn D.J.L.K. en A.R.G. De recherche van St. Cruz., het Openbaar Ministerie (OM), de rechter-commissaris, Bureau Financiële Onderzoeken (BFO) en de Digitale Recherche deden op 2 en 3 maart invallen op vier adressen en pakten de personen op. Tijdens de invallen in de woningen heeft de politie ook een grote hoeveelheid geld aangetroffen, het bedrag is echter nog niet bekendgemaakt.

De autoriteiten zijn al enige tijd met het onderzoek bezig. Het is ze inmiddels duidelijk dat een ‘relatief grote groep’ personen slachtoffer is geworden. Om die reden maakt de politie bekend hoe ze denkt dat de groep te werk is gegaan. De verdachten benaderden slachtoffers, wekten de indruk een vorm van relatie met de slachtoffers te willen en vroegen om video’s of foto’s van de intieme delen van de slachtoffers. Zodra de slachtoffers daaraan meewerkten en dergelijke foto’s of video’s stuurden, werden ze door de groep bedreigd. De slachtoffers moesten geld betalen. Zouden ze dat niet doen, dan dreigde de groep om de gestuurde foto’s en video’s op sociale media te plaatsen.

Naast de vier personen die tijdens de invallen zijn aangehouden, hebben de autoriteiten ook een vijfde verdachte aangehouden, een man uit Venezuela. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld.
Het KPA laat weten dat het onderzoek naar de sexting-praktijken doorgaat. De autoriteiten sluiten bovendien niet uit dat er meer aanhoudingen zullen volgen. Het KPA en het OM roepen de bevolking op om niet open te staan voor dergelijke verzoeken van sexting. ,,Het is een vorm van aandacht vragen of aandacht geven die er toe kan leiden dat je het slachtoffer wordt van een criminele activiteit. Voorkom de schaamte en voorkom dat geld afhandig wordt gemaakt. Val niet voor deze praktijken.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).