Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Energie-minister Glenbert Croes (MEP) wil van de raffinaderij in San Nicolas een industrieel energiepark maken. Hij reist volgende maand naar Nederland om een Memorandum of Understanding (MoU) te ondertekenen voor de start van Aruba Hydrogen Valley.

F14 raffinaderij ArubaCroes maakte dit bekend tijdens een persconferentie. Hij is net terug uit Ecuador waar hij samen met adviseur Edison Briesen (tevens oud-minister) een bezoek heeft gebracht aan Petroecuador. Samen met een delegatie van Utilities Aruba (het moederbedrijf van WEB en Elmar) en Refineria di Aruba (RDA) gaat hij straks naar Nederland. Beide reizen en de ondertekening van de MoU zijn nodig om op Aruba te starten met schone energie. Als Aruba Hydrogen Vally gerealiseerd is, zal Aruba de eerste in de regio zijn met een dergelijk project.

De bewindsman heeft daarbij de raffinaderij op het oog. De onderdelen die nog in goede conditie verkeren, wil Croes laten heractiveren en gebruiken voor schone energie. De apparaten en onderdelen die in slechte staat verkeren, worden vervangen. Om tot een energiepark te kunnen komen, zal de bestemming van de raffinaderij moeten worden aangepast.

Fuel Marketing Supply Aruba (FMSA) investeert in de infrastructuur om de toevoer van schone brandstof en gas te verbeteren. De regering wil dat de brandstofaanlevering op een veilige manier gebeurt, er mogen geen risico’s zijn. Het is aan RDA om de infrastructuur goed te houden.
,,Citgo heeft indertijd veel geld in de raffinaderij geïnvesteerd”, zegt de minister. ,,Dat geld had kunnen worden gebruikt om de infrastructuur te verbeteren. Helaas is er misbruik gemaakt van het geld, waardoor de staatsbedrijven in een moeilijke situatie zijn terechtgekomen. Ik wil een positief resultaat zien en het bruikbare gedeelte van de raffinaderij weer in werking zetten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.