Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - Het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft eind oktober de eerste succesvolle beenoperatie uitgevoerd waarbij de osseointegratie-techniek is toegepast. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Het doel is nu om toe te werken naar een ‘Osseointegration Centre of the Antilles’.

F17 ARUOP osseointegratiebehandelingHet medisch team van het HOH werkte tijdens de operatie nauw samen met het Osseointegratie Centrum Rotterdam (OCR), dat deel uitmaakt van het Erasmus MC. Op de website van het OCR wordt uitgelegd wat de osseointegratie-techniek inhoudt. Een metalen pen wordt in het geamputeerde bot geïmplanteerd en aan die pen kan een prothese worden bevestigd. De pen moet eerst in het bot ‘ingroeien’. Via een opening in de huid wordt vervolgens een prothese aan de metalen pen geklikt, dat is de klikprothese. Hierdoor wordt een prothesekoker overbodig. De patiënt heeft hierdoor een betere mobiliteit.

Het HOH laat weten dat er met de prothesekoker veel problemen zijn en dat om die reden besloten is om de osseointegratie-techniek toe te passen. Beenoperaties worden namelijk al langere tijd door het ziekenhuis uitgevoerd.

Wereldwijd is er veel ervaring opgedaan met osseointegratie en het is volgens het HOH duidelijk dat deze techniek de kwaliteit van het leven van een patiënt verbetert. HOH-chirurgen Caroline Hoenders (orthopedisch chirurg) en Yuri Casseres (algemeen chirurg) werkten tijdens deze eerste operatie nauw samen met Oscar van Waes. Hij is traumachirurg in het OCR. Er zijn altijd risico’s dat er complicaties kunnen optreden, zeker in vergelijking met knie- en heupoperaties. Om die reden is Van Waes naar Aruba gekomen om de operatie te begeleiden.

De eerste patiënt die op deze manier twee weken geleden werd geopereerd, start nu met therapie om te leren om met het been met de prothese te lopen. De patiënt is erg blij met het resultaat, aldus het HOH. Ook Van Waes is zeer tevreden over het resultaat.

Het doel is om meer van deze operaties uit te voeren en intensief samen te werken met het Rotterdamse centrum. De intentie is om een ‘Osseointegration Centre of the Antilles’ te openen.

Het HOH bedankt de medische groep die het initiatief nam om deze operatie uit te voeren. Naast de genoemde chirurgen zijn ook de revalidatieartsen Marieke Paping (vanuit Nederland) en de Peter Jongerius (vanuit Aruba) bij het project betrokken.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).