Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Oude autobanden kunnen vanaf vandaag niet meer worden gedumpt bij Parkietenbos. Serlimar staat het brengen van de banden niet meer toe. Autobandenbedrijven moeten per ton gewicht 190 florin betalen om autobanden in te leveren bij Ecotech of Carentra. Doen particulieren dit zelf, dan kost het ze 19 cent per kilo.

F14 ARU Parkietenbos autobandenNegen autobandenbedrijven, die handelen in nieuwe en tweedehands autobanden, hebben vrijdag in een persverklaring aangegeven dat ze het niet eens zijn met de prijs per ton die zij moeten betalen. Vorig jaar op 1 augustus was de prijs per ton 15 florin. Op 1 september 2021 werd het tarief verhoogd naar 60 florin per ton. Vanaf vandaag is het tarief 190 florin per ton. ,,Dit is een prijsverhoging van 300 procent en wij gaan dat niet op de klant verhalen”, stellen de bedrijven. Het gaat onder andere om Tires4Less, Jaced Wheels, Tanki Leendert Tire Repair Shop, Bon Tires en Jay's Tireshop.

De negen bedrijven hebben besloten om vanaf vandaag geen oude autobanden van hun klanten meer te accepteren. Klanten die hun banden laten verwisselen, moeten met de oude banden zelf naar één van de twee bedrijven toe die door de overheid zijn aangewezen. ,,Wij blijven dit doen, totdat de overheid en de stakeholders de tarieven heroverwegen. We zullen hierover in gesprek blijven met de overheid. We rekenen op het begrip van onze klanten.”

Het ministerie van Natuur is het niet eens met deze beslissing van de autobandenbedrijven. ,,De bedrijven bieden daarmee klanten een incomplete dienst aan. Dat is geen realistische oplossing.” Het ministerie wijst erop dat ze in februari alle bedrijven en instanties de kans hebben gegeven om met een oplossing te komen voor oude autobanden. Bij Parkietenbos mogen geen oude autobanden meer worden weggegooid, om op die manier de branden te verminderen. Slechts twee bedrijven kwamen met een concreet plan. ,,Dit is niet het moment om te proberen om het sluiten van Parkietenbos te vertragen”, stelt het ministerie in een persbericht.

De overheid geeft eigenaren van een auto die banden moeten verwisselen de volgende tips. Ze kunnen kiezen om naar een autobandenbedrijf te gaan dat een incomplete dienst aanbiedt door oude autobanden niet aan te nemen. Klanten die de oude band meenemen en in de mondi gooien, maken zich schuldig aan een strafbaar feit. Daar staat een boete op van 10.000 florin of 6 maanden gevangenisstraf.

De klant kan de oude autoband ook zelf naar Ecotech brengen en per kilo 19 cent afrekenen. Het gemiddelde gewicht van een autoband is minder dan 12 kilo. Weggooien komt dus neer op 2,28 florin. Voor dat bedrag wordt de band op een duurzame manier verwekt. De klant kan ook kiezen voor een autobandenbedrijf dat de oude autobanden wel aanneemt en naar Ecotech of Carentra brengt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.