Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Belastingdienst heeft in de eerste helft van dit jaar 469 miljoen florin aan inkomsten gegenereerd via overheidsinstanties. Dat is bijna een kwart meer dan vorig jaar. ,,Het herstel van de economie en het toerisme zijn duidelijk zichtbaar in deze cijfers”, aldus de Belastingdienst.

ARUbelastingDe inkomsten waarover de Belastingdienst praat, zijn onder andere afkomstig van de toeristenheffing, AOV-premie, erfpachtcanon en vergunningen. De inkomsten zijn in het eerste halfjaar van 2022 (januari tot en met juni) geregistreerd door Aruba Tourism Authority (ATA), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV), Directie Informatie en Planning (DIP) en vergunningenautoriteit Dimas. Ter vergelijking, in de eerste helft van vorig jaar kwam er 378 miljoen florin binnen. Dit jaar dus een toename van 24 procent vergeleken met 2021.
De Belastingdienst heeft de taak om ervoor te zorgen dat alle belastingplichtigen voldoen aan hun betalingen. In het kader van transparantie geeft de Belastingdienst in afgeronde bedragen aan hoeveel elke instantie heeft bijgedragen in 2022 en 2021.
De SVB heeft de meeste inkomsten gegeneerd. In 2022 brengt de instantie 159 miljoen florin op, dat was in 2021 142 miljoen florin. AZV volgt daarna, met 132 miljoen florin in 2022. AZV droeg in 2021 118 miljoen florin bij. Aan BAZV is 109 miljoen florin binnengekomen dit jaar, dat bedrag was 82 miljoen florin in 2021. De toeristenheffing van ATA bracht dit jaar 51 miljoen florin op, vorig jaar was dat ruim de helft minder, 23 miljoen florin. Aan erfpachtrecht is dit jaar 15 miljoen florin betaald, vorig jaar werd 12 miljoen florin betaald. Het toeristenfonds TPEF bracht 2 miljoen florin binnen dit jaar. Vorig jaar was het fonds goed voor 1 miljoen florin. Dimas kreeg 0,4 miljoen florin binnen, vorig jaar was dat een stuk lager, 0,08 miljoen florin.
Volgens de Belastingdienst komt het succes omdat deze zich meer richt op compliance. Het personeel van de overheidsdienst doet er alles aan om het klanten zo makkelijk mogelijk te maken om te voldoen aan hun belastingverplichtingen. Wie belastingen moet betalen, wordt er bewust van gemaakt dat hij zelf verantwoordelijk is voor de aangifte. Wie dat te laat doet, kan een boete krijgen. Door op tijd te betalen, zijn andere instanties in staat om hun betalingen te doen. Het gaat onder andere om pensioen, medische kosten en het promoten van Aruba als toeristische bestemming.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.