Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De ‘reparatietoeslag’ van 1.918 florin moet eind augustus aan ambtenaren en gelijkgestelden worden uitbetaald. De vakbonden vinden het ‘onacceptabel’ als dit pas vanaf volgend jaar wordt uitbetaald, gezien de positieve economische ontwikkeling en de groei van het toerisme.

ARUvakbondenDe vakbonden Sindicato di Aduana Aruba (Sada), Sindicato di Empleado Publico y Priva (Seppa), Sindicato di Maestro di Aruba (Simar), Sindicato di Polis (SPA) en Sindicato Trahadonan Organisa Publico di Aruba (Topa) hebben deze eis gisteren in een brief laten weten aan minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP).
Sinds mei 2020 krijgen ambtenaren en gelijkgestelden 12,6 procent minder salaris uitbetaald. Sinds vorige maand, juli, wordt 5 procent van die 12,6 procent weer uitbetaald. Dat gebeurt niet met terugwerkende kracht, dus de ambtenaren hebben twee jaar lang minder salaris gekregen. Het basissalaris is door die 5 procent weer op het oorspronkelijke niveau. De vakbonden wijzen de premier erop dat hun leden nog steeds 7,6 procent te weinig salaris uitbetaald krijgen. ,,We hebben uit de media vernomen dat dit resterend deel in de begroting van 2023 zal worden opgenomen. Dat is voor onze leden onacceptabel en verwerpelijk.”
De vijf vakbonden volgen ook het nieuws dat de economie zich in de goede richting ontwikkelt en dat de verwachtingen voor de toekomst gunstig zijn. Volgens Aruba Tourism Authority (ATA) gaat het met het toerisme vooral de laatste drie maanden erg goed. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt dat Aruba wereldwijd op de tweede plaats staat van landen waar de toeristische sector het beste herstelt. Ook het cruisetoerisme ontwikkelt zich in een gunstige richting, Aruba Ports Authority noemt een herstel van 61 procent. Deze positieve berichten bieden volgens de vakbonden perspectief en voorspoed voor de toekomst. ,,Zeker na een onzekere en onduidelijke periode en waarbij de toekomst er voor velen bijzonder somber uitzag.”
De minister van Financiën heeft op 20 juli op een persconferentie gezegd dat in de begroting van 2022 een bedrag van 18 miljoen florin is opgenomen om het resterende deel van de 12,6 procent salariskorting te kunnen uitbetalen. Daarvan wordt 8 miljoen florin gereserveerd om dat deel voor de rest van het kalenderjaar te kunnen betalen. De vakbonden haken hierop en eisen een ‘onverkorte’ uitbetaling en in ‘zijn geheel’. ,,Als 18 miljoen florin in de begroting komt en er wordt 8 miljoen florin gereserveerd, dan blijft er 10 miljoen florin over. Daarvan kan het resterende deel van de 7,6 procent in zijn geheel worden uitbetaald.” De vakbonden willen om die reden eind augustus dat ambtenaren hun reparatietoeslag van 1.918 florin krijgen uitbetaald. ,,Deze uitbetaling kan ook verantwoord worden door een suppletoire begroting aan te bieden.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).