Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Arubaanse toerisme heeft in het eerste halfjaar de records gebroken van het pre-pandemiejaar 2019. Sinds april komen er meer bezoekers naar Aruba dan in dezelfde maand in 2019. ,,Als we deze lijn vasthouden, eindigen we 2022 beter dan het recordjaar 2019.

arurecordsToerismeminister Dangui Oduber belegde gisteren een persconferentie om de cijfers bekend te maken. Hij legde uit waarom wordt gekeken naar 2019. ,,Dat jaar was voor Aruba het beste jaar in het toerisme, toen braken we al records. Daarna kwam de coronapandemie en daar zaten we twee jaar in. Sinds 2021 zijn we weer aan het opkrabbelen. Vandaar dat we kijken naar 2019, om te weten hoe goed we het doen.”
Oduber wijst erop dat we aan het begin van dit jaar nog in de pandemie zaten. Omikron had het eiland in januari in zijn greep. ,,De regering heeft daarna een exit-strategie ingevoerd, om met onze economie en met ons toerisme uit de pandemie te komen.” De minister doelt erop dat diverse maatregelen werden versoepelt en daarna werden ingetrokken. In plaats van regulering vanuit de overheid is het nu aan de burger zelf om zijn gezondheid in te gaten te houden. ,,We hebben twee moeilijke jaren gehad, maar nu zijn we weer helemaal terug. Dat merken toeristen ook en daarom komen ze weer naar Aruba.” Oduber citeerde hier ook kort het Internationaal Monetair Fonds dat stelde dat ‘Aruba moved very swiftly from the pandemic’.
De halfjaarcijfers van 2022 zijn beter dan van 2019. De minister vindt dat we daar ‘zeer dankbaar voor mogen zijn’. In januari zat Aruba nog op 63 procent, in maart klom het toerisme al op naar 90 procent. In april, mei en juni zit Aruba boven de 100 procent. ,,Alle percentages boven de 100 procent betekent dat de aantallen hoger zijn dan in 2019”, verklaarde de minister. Gemiddeld komen de halfjaarcijfers uit op een herstel van 92 procent. Oduber gaf alvast een vooruitblik en zei dat ook juli meer is dan 100 procent.
De bewindsman keek naar de Amerikaanse markt, die van oudsher sterk is. ,,In januari herstelde het Amerikaanse toerisme zich met 70 procent, in februari was het herstel al 92 procent en in april zaten we op 114 procent. Ook in mei en juni halen we meer dan 100 procent.” Vanuit Nederland gaat het toerisme ook opvallend goed. Alleen in januari zat Aruba er met 98 procent net onder. Vanaf februari komen er meer Nederlanders op vakantie dan in 2019. ,,Dat danken we mede aan de stoelcapaciteit die is vergroot.” Diverse luchtvaartmaatschappijen, zoals Wingo en Air Canada, vliegen vaker naar Aruba.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).