Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse huisartsenpraktijken zitten te vol. Gemiddeld telt een praktijk 2.300 patiënten. Dat komt omdat er te weinig huisartsen zijn. Dat zegt de Huisartsen Vereniging Aruba (Hava).

aruhuisarstDe vereniging startte gisteren op sociale media een ludieke campagne. Drie huisartsen staan op de foto, ze dragen een T-shirt met op de voorkant de tekst ‘Ik wil voor iedereen een huisarts’. Op de achterkant staat het aantal patiënten vermeld dat ze elk in hun praktijk hebben.
Huisarts Van Trigt (tevens voorzitter van de Hava) heeft op zijn T-shirt staan dat hij 2.523 patiënten heeft. Dokter Singh-Tewarie heeft volgens haar T-shirt 2.408 patiënten. De praktijk van huisarts Wever is het kleinst, met 2.389 ingeschreven patiënten. Dat is nog altijd fors meer dan het gemiddelde van 2.300 patiënten.
Volgens de Hava zit Aruba met dit gemiddelde aantal patiënten nog steeds boven het gemiddelde van bijvoorbeeld Nederland. Daar heeft een gemiddelde huisartsenpraktijk 2.095 patiënten.
De reden waarom huisartsen op Aruba overvol zitten, is omdat er een gebrek aan huisartsen is. De werkdruk van een huisarts is daardoor heel hoog en dit gaat ten koste van de zorg voor de patiënten.
De Hava stelt dat huisartsen er extra taken bij hebben gekregen. Ze moeten meer administratieve taken doen en ze moeten voldoen aan kwaliteitseisen. De tijd die ze aan deze werkzaamheden moeten besteden, gaat ten koste van de tijd die aan patiënten kan worden besteed. Met andere woorden, een huisarts heeft te veel patiënten en te weinig tijd per patiënt.
Met de ludieke campagne en de serieuze boodschap erachter, trekt Hava aan de bel over de zorg van de eerstelijn, zoals de huisartsen worden genoemd. Stakeholders zouden meer moeten samenwerken om te zorgen dat een huisarts een maximum aantal patiënten heeft. Dan wordt de eerstelijn niet overbelast.
De Hava noemt de huidige ontwikkeling zeer zorgwekkend.
Een dag voordat de Hava met haar campagne kwam, werd bekendgemaakt dat Aruba weer een huisarts verliest. Dokter Wijngaarde heeft haar praktijk per 1 juli gesloten, omdat ze niet op Aruba blijft. Ze vertrekt naar Nederland. Alle patiënten van deze huisarts worden ondergebracht bij de Huisartsen Onder Eén Dak (HOED)-praktijk. Dit is een gecombineerde praktijk in de buurt van het ziekenhuis. De praktijk van Wijngaarde was in Paradera. Hava meldt dat de patiënten automatisch worden overgezet naar de andere praktijk en daarvoor niets hoeven te doen. Patiënten moeten wel, om medische zorg te krijgen, een grotere afstand afleggen. Het ziekenhuis ligt niet in de buurt van Paradera.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.