Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De regering onderhandelt met Venezuela om de grens tussen beide landen langzaam te heropenen. Aruba is bereid om eerst de zeegrens open te stellen. Een datum is nog niet bekendgemaakt.

ARU zeegrens met Venezuela 1Het thema van de grenzen - de zee- en luchtgrenzen zijn al geruime tijd gesloten - kwam ter sprake tijdens een vergadering van de Arubaanse regering met de ambassadeur van het Koninkrijk in Caracas, Robert Schuddeboom. Bij de vergadering waren premier Evelyn Wever-Croes (MEP), Justitie-minister Rocco Tjon (MEP) en Economie-minister Geoffrey Wever (Raiz) aanwezig. Ze spraken ook over het visum dat Venezolanen moeten aanvragen voordat ze straks naar Aruba kunnen komen. Dat moeten ze aanvragen in Caracas.

Volgens de regering kan de conclusie worden getrokken dat er van beide kanten interesse is om de grenzen te heropenen. Aruba ziet vooral economische voordelen in het heropenen van de grenzen, omdat onder andere bouwmaterialen goedkoper kunnen worden ingekocht. Het leven op Aruba is duurder geworden en inkopen in Venezuela zal zeker een positief effect hebben op de import. ,,Maar het moet wel op een gecontroleerde manier gebeuren.”

Schuddeboom vertelde dat het leven in Venezuela begint te verbeteren, de economie groeit. Mensen krijgen meer werk, meer inkomsten en er zijn meer producten beschikbaar. De premier zei daarop dat dit voor Aruba een geruststelling is. ,,Venezuela moet de problemen zelf oplossen, dat kunnen wij niet doen. Aruba is wel beschikbaar om te helpen. We hebben vele jaren steun verleend, maar tijdens de pandemie was dat niet meer mogelijk. We moesten eerst onszelf helpen. Daar zijn we nog steeds mee bezig.”

Als de zeegrens eenmaal heropend is en de economie zich goed ontwikkelt, zal Aruba overwegen om ook de luchtgrens te heropenen. Aruba heeft op dit moment indirecte luchtverbindingen met Venezuela, via Panama, Colombia en Santo Domingo. ,,Voordat we zo ver zijn dat de luchtgrens open gaat, willen we eerst dat de economie verder groeit en dat er werkgelegenheid is”, zei de premier. ,,Het is voor ons belangrijk dat er voldoende werk is voor de mensen die nu op Aruba wonen. Als dat allemaal goed gaat, kunnen we andere landen helpen.”

De regering kijkt terug op een goede vergadering met Schuddeboom. ,,We zien dat de situatie in Venezuela verbetert en dat zal op de lange termijn leiden tot betere banden met Aruba.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.