Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Minister Rocco Tjon (MEP) van Justitie en Sociale Zaken heeft tijdens een werkbezoek aan Nederland van diverse justitiële diensten en instanties toezeggingen gekregen om meer met Aruba samen te werken. Zijn ministeries gaan nu aan de slag om verzoeken in te dienen bij Nederland, zodat de toezeggingen concreet worden.

F15 Rocco TjonTjon bindt de strijd aan met criminaliteit. Aruba kan deze strijd niet alleen aan, ons land heeft de hulp van Nederland nodig. Aruba heeft namelijk de expertise niet, omdat dit erg duur is. Vandaar dat de keuze is gemaakt om samen te werken met diverse departementen in Nederland. Als er dan iets op Aruba gebeurt, kan direct de hulp van Nederland worden ingeroepen.
De minister was van 5 tot en met 12 maart in Nederland. Eenmaal terug op Aruba heeft Tjon een reisverslag van acht pagina’s ingeleverd bij de voorzitter van het parlement. ,,Tot mijn genoegen kan ik constateren dat het een zeer succesvol bezoek is geweest. Ik heb kennisgemaakt met de Nederlandse counterparts en afspraken met ze gemaakt om de samenwerking tussen de Arubaanse en Nederlandse justitiële en veiligheidsdiensten te versterken”, laat Tjon aan de voorzitter weten.
Hij heeft gesproken met directeur Hans de Vries van het National Cyber Security Centrum. De minister bezocht ook Rotterdam Zuid, waar een nationaal preventieprogramma is om corruptie te bestrijden. Hij sprak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg. Tjon sprak met Franc Weerwind, die minister voor Rechtsbescherming is. Op het programma stond ook een bezoek aan de National High Tech Crime Unit en het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme. De minister sprak korpschef Henk van Essen van de nationale politie en minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Tjon had ook een ontmoeting met de plaatsvervangend directeur-generaal Politie en Veiligheidsregio's Monique Commelin. Tot slot sprak hij met Monique Schipper van de Dienst Justitiële Inrichtingen.
Tjon meldt in zijn verslag dat er diverse concrete toezeggingen door Nederland zijn gedaan. De meeste gesprekspartners reageerden positief op het verzoek van Aruba om meer met elkaar samen te werken. De ministeries van Tjon, Justitie en Sociale Zaken, gaan aan de slag met de verschillende verzoeken die naar Nederland moeten worden gestuurd.