Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba kampte gisteren opnieuw met een eilandbrede stroomstoring. Rond 11.30 uur viel de elektriciteit uit.

blackoutWater en Energiebedrijf Aruba (WEB) kwam een uur later met de ‘vermoedelijke’ oorzaak: kortsluiting in turbine 5.
Het bedrijf bevestigde ook dat er zich een explosie heeft voorgedaan in de fabriek. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, maar er is wel materiële schade.
Elmar zorgt voor de doorgifte van elektriciteit op het eiland, WEB levert de stroom aan Elmar. Het lukte WEB gisteren om 12.30 uur om Elmar weer van stroom te voorzien. Zo kon Elmar stapsgewijs diverse wijken weer op het elektriciteitsnetwerk aansluiten. St. Cruz, Sabana Berde, een deel van Oranjestad en een deel van Paradera kregen als eerste weer stroom. ,,In deze wijken bevinden zich de doorgiftepunten van Elmar om het eiland van stroom te voorzien, vandaar dat deze wijken als eerste weer worden aangesloten”, legde WEB-woordvoerder Asja Dongen uit. Rond 13.00 uur waren Paardenbaai, de wijk rond het ziekenhuis en het hotelgebied weer aangesloten op de elektriciteit. WEB schatte in dat het vier tot vijf uur zou duren voordat heel Aruba weer stroom zou hebben. Dat ging echter sneller dan verwacht, want om 13.30 uur meldde WEB dat 60 procent van het eiland weer stroom heeft.
Het was Elmar die dinsdagochtend rond 11.30 uur via sociale media meldde dat heel Aruba geen stroom had, omdat de stroomvoorziening van WEB naar Elmar plat lag. WEB reageerde daar snel op en meldde eveneens op sociale media dat het probleem bij de fabriek in Balashi is. Technici waren op dat moment al bezig om de oorzaak te achterhalen. Gebruikers thuis en in bedrijven merkten een kwartier lang hoe de stroom een paar seconden terug was en weer weg viel.
Woordvoerder Dongen stond rond 12.30 uur de pers te woord die zich bij WEB in Balashi had verzameld. Ze benadrukte dat het vermoeden is dat er kortsluiting is ontstaan in een kastje van turbine 5. Een verslaggever van 24ora.com merkte op dat turbine 5 zich in het oudste deel van de fabriek bevindt. De woordvoerder bevestigde dat de kortsluiting zorgde voor een explosie. ,,Gelukkig waren er op dat moment geen mensen in de buurt van het kastje, waardoor er geen gewonden zijn gevallen. Het uitvallen van dat kastje had een domino-effect, de hele fabriek ging plat. Dat is wat mensen hebben ervaren met de stroomvoorziening die uit en aan bleef gaan.”
Klanten die op dat moment binnen bij de klantenservice van WEB waren, werden daar om veiligheidsredenen weggestuurd. Zij konden ‘s middags weer terugkeren, toen WEB zelf weer voorzien was van elektriciteit.
De stroomstoring had gevolgen voor het bedrijfsleven en voor instanties. Het Openbaar Ministerie (OM), dat gevestigd is in Oranjestad, meldde dat ze wel stroom hadden, maar geen internet. De instantie kon daardoor geen e-mail ontvangen of versturen. ,,Het is niet mogelijk om te swipen bij de balie. Ook het aanvragen van een Verklaring van goed gedrag via de website is op dit moment niet mogelijk”, zei woordvoerder Ann Angela.
De Belastingdienst, die ook in Oranjestad is gevestigd, plaatste om 11.45 uur op sociale media het bericht dat ze geen dienstverlening kon bieden in verband met de stroomuitval. ,,Kassaservice bij het hoofdkantoor is niet mogelijk en ook bij de filialen is het niet mogelijk om te betalen. Ook onze digitale portal BOi is niet bereikbaar.”
Andere bedrijven stelden het publiek juist gerust, omdat ze zelfvoorzienend zijn en wel stroom hebben. Zo maakte Aruba Airport Authority (AAA) bekend dat ‘AUA Airport operationeel is, ondanks de eilandbrede stroomuitval’.
Het Horacio Oduber Hospital annuleerde uit voorzorg alle afspraken. Patiënten worden gebeld voor een nieuwe afspraak. Het HOH riep patiënten op om alleen naar de Spoedeisende Hulp te komen als er ook echt spoed is.
De laatste keer dat Aruba met een grote stroomstoring kampte, was vorig jaar juli. Ook in april 2019 deed zich een black-out voor.
Wie schade heeft ondervonden als gevolg van de black-out en dit wil claimen, kan op de website van Elmar een schadeformulier invullen. Elmar zal elke schademelding bespreken met WEB. Dat heeft de woordvoerder van WEB gezegd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.