Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Horacio Oduber Hospital (HOH) hoeft patiënten niet meer naar het buitenland te sturen om longonderzoek te ondergaan. Als enige ziekenhuis in de regio beschikt het HOH sinds kort over de Vyntus Body.

F14 ARU longmachineLongspecialist Caroline Becker heeft lang gewacht op het apparaat en is blij dat ze er nu eindelijk mee kan werken. ,,Dit gaat de wachttijden voor longpatiënten zeker weten verkorten. Onderzoeken gaan efficiënter en de machine is in staat om meer longafwijkingen op te sporen.” Dat beaamt Jessique Kelly, zij studeert voor longfunctie-analist en heeft al met het apparaat gewerkt. Toen ze voor het eerst patiënten met de Vyntus onderzocht, merkte ze hoe gebruiksvriendelijk het apparaat is.
De Vyntus Body is van fabrikant Vyaire Medical. Dit bedrijf heeft personeel naar Aruba gestuurd om het ziekenhuispersoneel op te leiden om met het apparaat te kunnen omgaan. Ze leerden ook hoe ze met de testresultaten moeten omgaan. De intensieve training duurde een week. Vertegenwoordiger Janine Kaspers was betrokken bij de installatie, samen met technicus Rene Jacobs.
De machine maakt gebruik van moderne technologie. Vroeger moest meer handmatig worden gedaan, nu neemt de machine dat over. Patiënten kunnen kiezen of ze in het apparaat willen plaatsnemen, maar wie dat niet wil kan er ook naast gaan zitten. Ook dan kan de machine metingen doen. Het zitgedeelte is laag, zodat mensen die minder mobiel zijn ook gemakkelijk toegang hebben. Het apparaat maakt gebruik van ultrasound-sensoren die in het ‘dak’ van het apparaat zitten.
Voor de komst van de Vyntus verrichtte de afdeling Functie eenvoudige testen om het functioneren van de longen te testen. Dat hoeft nu niet meer. Alle patiënten die op de wachtlijst stonden om een dergelijk onderzoek te ondergaan, zullen binnenkort worden gebeld om een afspraak te maken en dan wordt de Vyntus ingezet.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.