Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Gerecht in eerste aanleg heeft het de politievakbond SPA per direct verboden om het werk neer te leggen. Deze ordemaatregel is op verzoek van het Land Aruba, vooruitlopend op een kort geding. Voor elk dagdeel dat de politie wel staakt, hangt de vakbond een boete boven het hoofd van 100.000 florin.

ARU stakingDe politie legde vrijdag het werk gedurende twee uur neer en kondigde ook aan dat ze aanstaande zaterdag bij de carnavalsparade niet inzetbaar zijn. Dat was voor het Land Aruba reden om de rechter te verzoeken een ordemaatregel op te leggen. Dat verzoek werd vrijdagmiddag gehonoreerd.

Het Land spande eerder een kort geding aan tegen onderwijsvakbond Simar en doet dat nu ook tegen SPA. De uitspraak in het kort geding tegen Simar wordt op 2 maart verwacht.

In een reactie laat vakbondsleider Rodney Solognier via 24ora.com weten dat ze zich aan de ordemaatregel zullen houden en het aankomende kort geding tegen SPA afwachten. ,,We zullen ons werk normaal blijven doen en zijn ook inzetbaar bij de parade. Tenzij het kort geding en de uitspraak eerder zijn.”

Uit de rechtbankpapieren blijkt dat het Land om de ordemaatregel vraagt omdat de ‘veiligheid van het land onevenredig wordt benadeeld als de politie staakt’. Het Land stelt dat ze steeds in onderhandeling is geweest met de vakbonden om een oplossing te vinden voor de 12,6 procent salariskorting. Het Land had om die reden aan de vakbonden gevraagd geen actie te voeren.

Toen twee vakbonden enkele weken geleden toch opriepen tot actie, is tegen Simar een kortgeding aangespannen. Het Land ging ervan uit dat de andere vakbonden hun acties zouden opschorten tot er uitspraak in dat kortgeding zou worden gedaan. Dat bleek een misvatting, want politievakbond Spa riep afgelopen vrijdag op tot actievoeren. Voorzitter Solognier was niet bereid om de acties in te trekken, ondanks dat hij te horen kreeg dat er tegen Spa ook een kortgeding zou worden aangespannen. Vrijdagmiddag laat legde de rechter de ordemaatregel op.

De vakbondsleider laat weten dat hij nog niet heeft gesproken met de minister van Justitie, die afspraak staat voor deze week ingepland. ,,We blijven opkomen voor onze rechten, maar dat doen we wel op een manier die is toegestaan. De rechter heeft ons opgedragen om het werk niet neer te leggen, en daar houden we ons aan. We wisten dat er een ordemaatregel en kortgeding zouden komen, de vraag was alleen wanneer.” Solognier zei ook tegen de verslaggever van 24ora.com dat het niet gek is dat tegen elke vakbond een eigen kortgeding wordt aangespannen. ,,Elke vakbond heeft eigen taken en verantwoordelijkheden.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).