Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een groot deel van Oranjestad zit sinds gisterochtend zonder internet. Telecom Setar maakte in de loop van de ochtend zelf bekend dat het om vandalisme gaat. Bedrijven in de hoofdstad zijn op grote schaal getroffen, want communicatiesystemen en financiële systemen werken niet.

ARUinternetHet leek eerst om een storing van het fiberoptics-netwerk te gaan, maar al snel bleek dat er schade was toegebracht in Seroe Blanco. Het bedrijf heeft de politie ingeschakeld omdat het wil achterhalen wie de daders zijn van deze vernielingen. Een grote groep technici van Setar was daar gisteren de hele dag druk bezig om de schade te herstellen en het fibernetwerk weer op gang te brengen. Hoe lang dit zou duren, kon Setar niet aangeven. Tot het sluiten van deze editie lag het internet nog plat.
Burgers kwamen er in de loop van de ochtend achter hoeveel bedrijven door het vandalisme zijn getroffen. Want meerdere bedrijven moesten hun dienstverlening aanpassen, omdat er geen communicatie mogelijk was met klanten of omdat financiële systemen - zoals betaalautomaten - niet werkten.
De Belastingdienst maakte in de loop van de dag bekend - na overleg met de minister van Financiën - dat de uiterste dag om de motorrijtuigenbelasting van 2022 te betalen, is verschoven naar vrijdag 4 februari. Eigenlijk hadden mensen tot 31 januari de tijd om deze belasting te betalen en om die reden was het vrijdag erg druk bij het hoofdkantoor van de Belastingdienst en bij de filialen. Door de ‘technische storing’, zoals de Belastingdienst het omschreef, kon er echter niet worden betaald.
Elektriciteitsbedrijf Elmar moest meerdere services gisteren stopzetten. Zo was het niet mogelijk om tokens te verkopen voor de prepaid meters. De website van Elmar lag eruit, het klantenportal werkte niet, de balies bij de filialen konden geen betalingstransacties doen en betalen met een bankpas was niet mogelijk. Elmar gaf klanten het advies om betalingen of aankopen met contant geld te komen doen, dat was in Oranjestad, San Nicolas en Hato wel mogelijk.
WEB had op zijn Facebookpagina geen update gezet, en telefonisch contact met de klantenservice was gisteren de hele dag moeilijk. Het telefonische keuzesysteem bracht de klant, die in de wacht stond, steeds terug bij de eerste optie in het keuzemenu.
Lange rijen mensen stonden gisteren ook bij de Aruba Bank in Camacuri. Doordat er geen internet was, vielen alle systemen bij de bank uit. De filialen van Hato en San Nicolas gingen om die reden dicht, alleen het hoofdkantoor in Camacuri bleef open. Klanten die gebruik wilden maken van de geldautomaten, geld wilden storten of andere financiële handelingen wilden laten verrichten, moesten dit binnen bij de kassa laten doen. Daar bracht de bank geen kosten voor in rekening, zo maakte Aruba Bank bekend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.