Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De rector van Colegio Arubano is om ‘gegronde reden’ geschorst. Meer details wil de Stichting Voortgezet Onderwijs Aruba (SVOA) op dit moment niet geven. Het protest van docenten gaat door.

colegioNet als dinsdag gingen ook woensdag geplande proefwerken en schoolexamens niet door. Er werd geen les gegeven. Landsbemiddelaar Anselmo Pontilius is via de vakbond betrokken bij het conflict.
SVOA-voorzitter Ernesto Rosenstand stuurde gisterochtend via het ICT-systeem van de school (Magister) een brief naar ouders en leerlingen. Hij begon met de mededeling dat het onderwijzend personeel het werk heeft neergelegd, omdat het bestuur de rector van Colegio Arubano heeft geschorst. ,,Het bestuur kan op dit moment niet in detail treden, maar de reden van de schorsing is niet wat er in lokale media is verschenen.”
Rosenstand merkt op dat als gevolg van de staking deze week diverse proefwerken en schoolexamens niet konden worden afgenomen. Deze moeten worden ingehaald en de bevoegde autoriteiten hebben een nieuwe datum bepaald: 19-20-21 januari wordt 26-27-28 januari. ,,Zodat de leerlingen geen nadeel ondervinden”, aldus de voorzitter. Onduidelijk is wie de bevoegde autoriteiten zijn. Een docent reageerde op sociale media met de opmerking dat het niet de minister van Onderwijs is, niet Inspectie Onderwijs en ook niet het rectoraat. ,,Want niemand weet hiervan.”
Docenten en leerlingen verzamelden zich gisterochtend om 7.30 uur opnieuw voor de hekken van het schoolterrein. Gekleed in het zwart gaven ze opnieuw uiting aan hun steun voor de rector, die daar overigens ook bij was.
Vakbond Simar probeerde zowel dinsdag als woensdag een persconferentie te geven om de nieuwste ontwikkelingen bekend te maken. Die persconferentie werd echter verschoven. De eerste keer omdat er dinsdag een spoedvergadering was tussen het SVOA-bestuur en het vakbondsbestuur. Gisteren kon de persconferentie ook niet doorgaan, omdat er een gesprek was met Landsmiddelaar Pontilius. De uitkomst daarvan is nog niet bekend.
Volgens Rosenstand is er tijdens de spoedvergadering tegen de vakbond gezegd dat er ‘gegronde reden bestaat om een onderzoek te verrichten’ en dat de schorsing gehandhaafd blijft. De SVOA heeft toegezegd dat er uiterlijk op 26 januari een gesprek met rector Croes zal plaatsvinden. De school is open, maar het bestuur kan niet garanderen dat docenten les komen geven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.