Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De regering staat open voor een gesprek met de andere vakbonden, die wel interesse hebben om deel te nemen aan de financiële commissie die met Nederland gaat onderhandelen.

wevercroesMet deze reactie beantwoordde Wever-Croes gistermiddag een nieuw ultimatum dat de vakbonden aan de regering hadden gegeven.
De impasse tussen de vakbonden en de regering lijkt daarmee steeds groter te worden. Van de oorspronkelijk dertien vakbonden die streden voor het stopzetten van de 12,6 procent salariskorting, zijn vijf vakbonden overgebleven. Het gaat om Simar, Sepa, SPA, Sada en FTA. Zij stuurden gisteren een brief naar de minister-president, waarin staat dat ze de suggestieve toon van de regering betreuren. De vijf vakbonden hebben de indruk dat de regering zelf probeert om de vergadering met de vakbonden niet te laten doorgaan, en bovendien probeert om dit in de schoenen van de vakbonden te schuiven.
,,Wij strijden niet om tot een gezamenlijk standpunt te komen, zodat de onderhandelingen met Nederland verder kunnen. Dat is een andere discussie. Wij strijden om de 12,6 procent salariskorting”, schrijven de vijf vakbonden. ,,De regering heeft eenzijdig op de salarissen gekort, de regering heeft de vakbonden buiten de onderhandelingen gehouden over het Landspakket. En nu wordt de indruk gewekt dat de vakbonden niet willen onderhandelen. Wij doen niet mee aan dit spel.”
De vijf vakbonden blijven vasthouden aan de 12,6 procent salariskorting die eerst van tafel moet. ,,Gebeurt dat niet, dan kiezen wij ervoor om buiten de discussie met Nederland te blijven. Vanzelfsprekend ontvangen wij wel alle financiële informatie, die ons kan helpen bij het bepalen van onze visie.” De vakbonden schreven dat ze voor 16.00 uur gistermiddag een reactie van de regering wilden hebben.
De premier heeft zich dus aan dit ultimatum van de vijf vakbonden gehouden. Ze laat in een reactie weten dat het de regering duidelijk is geworden dat deze vijf vakbonden niet met de financiële commissie willen praten. ,,De regering betreurt dit standpunt enorm. Wij gaan nu evalueren of we met de andere vakbonden - die wel interesse hebben getoond - om de tafel kunnen. Het is voor de regering belangrijk dat er vanuit Aruba één standpunt komt, waarmee we met de nieuwe staatssecretaris Van Huffelen kunnen praten.”
De regering laat onderzoeken wat het effect is als ambtenaren twee dagen per maand minder werken. Dit is een voorstel van de vakbonden, in ruil voor de 12,6 procent salariskorting die nog steeds van kracht is. De premier laat weten dat de regering bereid is om hierover na te denken. ,,Ons doel is echter om in 2022 weer tot een 100 procent uitbetaling van het salaris te kunnen komen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).