Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De vakbonden leggen de overheid en staatsbedrijven maandag plat. Ze roepen vakbondsleden en andere sympathisanten op om maandagochtend om 07.30 uur te verzamelen bij Lineair Park in Oranjestad. De actievoerders zullen via de boulevard naar het Bestuurskantoor lopen. Daar eindigt de actie om 12.30 uur.

F17 Staking Aruba 2 foto norticiaclaDie oproep is gistermiddag gedaan door vakbondsleider Eduard Maduro, namens de elf vakbonden en twee stichtingen die zich hebben verenigd. De vakbonden besloten om de acties te intensiveren, nadat ze gisteren een brief van de regering hadden ontvangen. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) laat weten dat het niet mogelijk is om het korten van 12,6 procent op de salarissen in te trekken. Daarmee wordt de impasse tussen de regering en de vakbonden alleen maar groter.
Vakbondsleider Maduro stelde tijdens de persconferentie dat alle vakbonden het mandaat van hun leden hebben gekregen om hardere acties te voeren. ,,We doen niet alleen een oproep aan vakbondsleden, maar aan iedereen die achter ons staat om zich bij de actie aan te sluiten. Ook niet-vakbondsleden zijn welkom om mee te doen.”
Maduro en de andere vakbondsleiders hopen dat mensen zich niet laten beïnvloeden door intimidatie en daardoor besluiten om niet naar het protest te komen. ,,We weten dat er mensen worden geïntimideerd. Dat gebeurt in zo’n situatie altijd, ongeacht welke regering er is en ongeacht de kleur van de regering. Het is triest dat je wordt geïntimideerd terwijl je gebruik maakt van je rechten. In de grondwet staat dat burgers het recht van meningsuiting hebben en dus mogen actievoeren.” Maduro stelt ook dat er wordt gezegd dat de regering naar de rechter wil stappen. ,,Het is ieders recht om de gang naar de rechter te maken. De regering mag die keuze dus ook maken.”
Vakbondsleider Josephine Albertus maakte tijdens de persconferentie bekend dat ook Simar zich bij de actie van maandag aansluit. ,,Onze leden zullen meedoen. Het is aan de schoolbesturen om de schooldag maandag goed te organiseren.” Daarmee zei Albertus niet dat er maandag geen school is.
Dat de actie van maandag lastig kan zijn voor het bedrijfsleven, nemen de vakbonden voor lief. ,,We raken het bedrijfsleven niet direct. Woensdag werd het werk twee uur neergelegd, maandag zullen het vier uren zijn. Het is geen staking voor onbepaalde tijd, dus we denken niet dat de vier uren heel erg zullen zijn.”
De inzet van de staking is dat de regering de 12,6 procent korten op het salaris per direct intrekt. Maduro benadrukte nogmaals dat de vakbonden bereid zijn om met de regering te praten, zodra de salariskorting is ingetrokken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.