Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Toeristen die vanuit Nederland naar Aruba komen, krijgen vanaf 4 december te maken met strengere inreismaatregelen.

aruba airportZe moeten zich 1 dag voor de heenreis laten testen, in de ochtend. Het is niet meer mogelijk dat ze zich op de heenreis op Aruba laten testen.
Het is een van de maatregelen die het crisisteam gistermiddag bekendmaakte om Aruba tegen corona te beschermen. Dat heeft te maken met de omikron-variant. Directeur Edwin Kelly van Directie Luchtvaart legde in de persconferentie uit dat Aruba tot nu toe twee landenlijsten hanteerde om het risico van besmetting aan te duiden. Daar komt vanaf 4 december een derde lijst bij, met de categorie ‘zeer hoog risico’. Nederland is op die nieuwe lijst gezet. Reizigers uit deze landen krijgen te maken met een strakkere tijdsplanning om te testen. Zij moeten zich één dag voor de heenvlucht ‘s ochtends vroeg laten testen. Het testresultaat moet worden geüpload om Aruba te kunnen binnenkomen. Transit-vluchten vallen ook onder de nieuwe regeling van de strakkere testplanning.
Een tweede maatregel is dat toeristen die uit deze landen komen, zich niet meer op Aruba kunnen laten testen om het eiland alsnog binnen te komen. Testen op de luchthaven is alleen nog toegestaan voor ingezetenen.
Een andere maatregel is dat Aruba voor een aantal landen de grenzen sluit. Dat gaat om Afrikaanse landen, waar omikron is geconstateerd. Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Mozambique, Eswatini en Botswana. Ondanks dat vanuit deze landen de impact op het toerisme niet groot is, geeft Aruba hiermee wel de boodschap af dat de situatie met Covid-19 en de nieuwe variant omikron in de gaten wordt gehouden.
Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) maakte tijdens de persconferentie duidelijk dat Aruba de situatie in Nederland zorgwekkend vindt en daarom maatregelen neemt. Daarnaast ziet de regering het ‘fin di aña (de laatste periode van het jaar) met zorgen tegemoet. ,,Vorig jaar rond deze tijd zat Aruba in de tweede coronagolf, met de meeste patiënten. We willen die situatie niet meer zien. Het eiland zit in het hoogseizoen en daar zijn veel mensen van afhankelijk. We kunnen ons geen lockdown veroorloven en we willen ook geen paniek. Daarom roepen we de bevolking op: hou je aan de geldende maatregelen.”
Het crisisteam ziet dat de pandemie deze maand behoorlijk onder controle is. Het aantal patenten blijft schommelend stabiel en het ziekenhuis kan het aantal patiënten op de ic aan.
Aruba heeft sinds 13 maart 2020 vier coronagolven doorgemaakt. De eerste golf was tussen maart en april 2020, met in totaal 69 actieve gevallen. De tweede golf was tussen augustus en november, met in totaal 1.630 patiënten. Tussen december 2020 en juni 2021 had Aruba 704 actieve besmettingen. De vierde golf is in juli begonnen en daar zit Aruba nog steeds in. Tot nu toe zijn er 1.076 actieve gevallen geregistreerd. Tijdens deze vierde golf kwam de delta-variant en overleden er 67 personen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.