Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Lerarenvakbond Simar heeft het ‘onderwijsveld’ vrijdag opgeroepen om maandagochtend het werk neer te leggen. ,,Kom luisteren naar de volgende stappen die de vakbond wil zetten. We zijn klaar met de bezuinigingen, het inkorten op salarissen en het misbruik in het onderwijs.”

F17ARU simarDe oproep is dat leraren vandaag om 08:00 uur naar het vakbondskantoor in Sabana Blanco komen voor een vergadering. Bij het sluiten van deze editie was nog niet bekend hoeveel docenten gehoor zouden geven aan de oproep van hun vakbond. Middelbare school Colegio Arubano nam echter geen enkel risico en lichtte ouders vrijdag via e-mail in dat de schooltijden vandaag zouden worden aangepast. ,,Vanmiddag werden we geïnformeerd over de vergadering die Simar heeft opgeroepen. Er zijn diverse geluiden bij ons binnengekomen dat een groot aantal docenten die vergadering zal gaan bijwonen”, aldus rector Tim Croes. Hij schrijft ook dat ‘het een goed recht is van alle docenten om het werk neer te leggen’. Bij Colegio Arubano is het vandaag de laatste dag van de CP-week. ,,Een werkonderbreking van leraren heeft grotere consequenties dan wanneer het een reguliere lesdag zou zijn. Om die reden heeft de rector besloten om de toetstijden te verschuiven naar later op de dag. Op deze manier worden de leerlingen niet gedupeerd.”
Vakbondsvoorzitter Josephine Albertus sprak eind vorige week met Onderwijs-minister Endy Croes (MEP). Tijdens deze vergadering kwam naar voren dat de vakbond er door een andere minister van wordt beticht dat ze een politieke agenda heeft. ,,Dat is absoluut niet waar”, stelt Albertus. ,,Wij komen op voor de belangen van het veld, we zijn hier niet namens een politieke partij. We staan hier voor onderwijs en voor de sociale kant van het onderwijs. We zijn kritisch en zullen onze stem laten horen als dat nodig is.” De voorzitter zei ook dat de minister van Onderwijs open staat voor dialoog. ,,De vakbond heeft hem laten weten dat we geen bezuinigingen willen, maar dat we investeringen willen zien. We gaan in de begroting kijken hoeveel geld er binnenkomt en waar dat voor wordt gebruikt. Dan pas kunnen we zien of het een bezuiniging is of een investering.”
Simar vindt dat de leerkrachten lang genoeg hebben gewacht. Er moet echt iets in het onderwijs worden gedaan. ,,We horen vanuit het veld dat dit ook wel gebeurt, de minister is met de helft van de aangedragen punten al bezig. Dat is goed.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.