Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De kosten van de renovatie van het Horacio Oduber Hospital (HOH) zullen eind volgend jaar bij de verwachte oplevering anderhalf keer hoger zijn dan begroot. Projectontwikkelaar Stichting Onroerend Goed Aruba (Soga) houdt rekening met een totaalbedrag van 375 miljoen florin.

aruhohHet renovatieproject is in 2011 van start gegaan, met een begroting van 252 miljoen florin. Edwin Roos van Soga noemde dit bedrag deze week in het online programma NoticiaCla Live. Hij kreeg de vraag of hij kon uitleggen waarom de kosten anderhalf keer hoger uitkomen. De cijfers van Roos zijn namelijk lager en dus gunstiger dan de cijfers die ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop in een eerdere uitzending van het online programma gaf. Vroegop sprak over een verdubbeling van de kosten.
Roos legde uit dat, voordat de renovatie begon, eerst het programma van eisen is opgesteld. ,,Dat opstellen alleen al duurt al zo’n vijf jaar. Medische ontwikkelingen wachten echter niet. Dus de eisen die aan de renovatie werden gesteld, zijn in de loop der jaren achterhaald geraakt.” Soga was overigens niet betrokken bij het samenstellen van het programma van eisen, zegt Roos.
Een van de discussiepunten was dat er geen operatiekamers in het programma van eisen waren opgenomen. ,,Dat is niet raar”, reageert Roos. ,,De operatiekamers zijn eind jaren 90 nieuw gebouwd en hoefden niet te worden gerenoveerd. Toen het hele renovatieproject echter langer duurde dan verwacht, moesten de OK’s wel worden meegenomen in de projectplannen.”
De renovatie loopt achter. ,,Een dergelijk grootschalig bouwproject aanpassen is lastig en zorgt voor vertraging. Het ziekenhuis blijft tijdens de werkzaamheden doordraaien. De bedrijfsvoering kan niet worden aangepast aan de planning van een aannemer.” Ook de pandemie zorgt voor vertraging. Volgens Roos heeft het aanpassen van de renovatieplannen 109 miljoen florin extra gekost. ,,De regering ging hiermee akkoord.” Het ging volgens Roos om extra faciliteiten die aan de bouwplannen werden toegevoegd en die oorspronkelijk niet waren begroot.
NoticiaCla vroeg Roos om te reageren op een uitspraak van directeur Vroegop, die stelt dat er fouten zijn gemaakt die nu extra geld kosten. Zoals dat er geen zonnepanelen in de plannen zijn opgenomen, waardoor het elektragebruik van het ziekenhuis nu hoger is. ,,Ik wil dat geen fout noemen”, zegt Roos. ,,Wil je zonnepanelen plaatsen, dan zul je eerst een audit moeten doen om te zien of de apparatuur van het ziekenhuis wel op zonnepanelen kan draaien. Zo niet, dan moet de keuze worden gemaakt om apparatuur te vervangen of geen zonnepanelen te plaatsen.”
De Soga-man is het eens met de stelling van NoticiaCla dat ‘een nieuw ziekenhuis op een andere locatie goedkoper was geweest en dat de bouw ook sneller klaar was geweest’. ,,Ja, dat is correct, maar dan was Soga er niet bij betrokken geweest. Het is de regering die het ziekenhuis wilde renoveren en Soga er als projectontwikkelaar bij betrok.”
De Stichting Onroerend Goed Aruba Soga ontwikkelt onroerend goed dat in het algemeen belang van Aruba is. De stichting is opgericht in 2005 en staat los van de politiek, stelt Roos. Soga is een stichting zonder winstoogmerk. Alle inkomsten worden gebruikt voor onderhoud. Soga heeft diverse bekende gebouwen, zoals de Belastingdienst, Directie Infrastructuur & Planning, Dienst Openbare Werken, Aruba Tourism Authority en alle Multi Functionele Accommodaties (MFA’s, voorheen de hulpbestuurskantoren).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.