Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Niet-integer, verduistering en belangenverstrengeling.” Oppositiepartij AVP blijft Onderwijsminister Endy Croes (MEP) aanvallen. De bewindsman verweert zich dat hij geen zaak is begonnen tegen Lotto Pa Deporte, maar tegen accountant Ernst & Young.

arulottocroesMinister Croes reageerde gisteren tijdens een persconferentie op uitlatingen die AVP-er Ryçond Santos do Nascimento eerder deze week had gedaan. Croes ontkent dat hij een zaak tegen Lotto Pa Deporte is begonnen, waar hij vroeger directeur van was. De bewindsman strijdt al tien jaar in een civiele zaak. ,,In die zaken kun je niet in beroep gaan zoals bij een strafzaak wel kan.”
Tijdens dat juridische traject kreeg Croes een rapport van Ernst & Young onder ogen en won advies in. ,,Advocaten hebben me gezegd dat het rapport niet rechtmatig is en dat ik een zaak kon aanspannen.” Croes besloot achter de samensteller van het rapport aan te gaan, dat is E&Y. ,,Zowel in hoger beroep als in cassatie stellen de rechters dat het rapport onrechtmatig is. Er is me schade toegebracht, maar om deze schade vergoed te krijgen, moet ik een andere zaak beginnen.” Croes is die rechtszaak naar eigen zeggen in 2020 begonnen.
Volgens de minister zou het kunnen zijn dat E&Y de schuld wil geven aan Lotto Pa Deporte. ,,Dan is het aan E&Y om daar op te reageren. Ik ben geen zaak begonnen tegen Lotto Pa Deporte. Ik strijd tegen E&Y.”
Inmiddels heeft ook AVP-collega Arthur Dowers zijn mening gegeven over Croes en Lotto Pa Deporte. Om zijn woorden kracht bij te zetten, ging Dowers voor het kantoor van Lotto Pa Deporte in de Havenstraat staan. ,,Er ligt een uitspraak van de rechter die zwaar in het nadeel is van Croes. Hij moet worden ontslagen bij Lotto pa Deporte, omdat er onrechtmatigheden hebben plaatsgevonden.” Volgens Dowers blijkt uit informatie van de rechter dat Croes niet alleen zichzelf heeft bevoordeeld, terwijl hij op dat moment 14.500 florin per maand verdiende. Hij kon ook alle extra kosten declareren die hij op zijn reizen maakte. ,,Uit de informatie wordt duidelijk dat Croes regelmatig reisde, een creditcard van Lotto gebruikte en geld uit de kas van Lotto nam.” Dit speelde volgens Dowers in 2008 en 2009. Croes reisde bovendien met mensen die geen belang hadden om mee te reizen, zoals een familielid.
Dowers brengt dit bewust naar voren. ,,Het is goed dat de bevolking op de hoogte is van de inhoud van deze juridische documenten. Premier Evelyn Wever-Croes kan wel doen alsof ze het niet weet, maar dat neemt niet weg dat er zware twijfels zijn over de integriteit van minister Croes. De rechter is duidelijk geweest dat er sprake is van verduistering. Van een directeur mag een hoge mate van integriteit worden verwacht en zeker geen belangenverstrengeling.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.