Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Directie Volksgezondheid (DVG) heeft gisteren alarm geslagen bij de Inspectie Volksgezondheid Aruba (IVA) omdat Covid-19-vaccins online te koop worden aangeboden. ,,Dat zijn gevaarlijke praktijken.” DVG waarschuwt de bevolking om ‘niet in deze val te trappen’.

F13 ARU vaccintekoopOp de Facebookpagina Vraag & Aanbod is de volgende tekst geplaatst: ‘Bon nochi vraag en aanbod, ik verkoop een vaccin van Covid-19. Stuur me je bod, zodat ik je het vaccin kan geven. Ik kom het vaccin zelf brengen. Ik verkoop het vaccin omdat ik het zelf niet meer nodig heb. Stuur me een bericht voor meer informatie’.

Het is gevaarlijk als mensen op deze advertentie reageren en het vaccin kopen, zegt DVG. Ze weten niet wat ze kopen en zetten daarmee hun gezondheid op het spel. Alle vaccins moeten op een bepaalde temperatuur worden bewaard, zodat de werking van de inhoud kan worden gegarandeerd. Wie een vaccin online koopt, weet niet of die bewaartemperatuur is gehandhaafd. Daarnaast is een nep-vaccin of gemanipuleerd vaccin niet gemaakt volgens de huidige protocollen, waardoor de werking van het vaccin niet zeker is.

Volgens DVG zijn deze verkooppraktijken bekend uit andere landen waar het vaccin schaars is. Ampullen worden gestolen of gebruikte ampullen worden bijgevuld met restjes uit andere ampullen. Ook kunnen ampullen worden bijgevuld met water of een andere vloeistof. Wie Covid-19-vaccins te koop aanbiedt, doet dit volgens DVG alleen uit financieel gewin, niet voor de gezondheid van degene die het vaccin koopt. DVG spreekt bij de koper dan ook van een slachtoffer.

Het kopen van het Covid-19 vaccin is op Aruba bovendien niet nodig, want de overheid biedt het vaccin gratis aan.

DVG heeft contact opgenomen met inspectie om ze te informeren over deze ‘gevaarlijke praktijken’. Ook andere betrokken overheidsdiensten zijn gewaarschuwd.