Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De nieuw te vormen regering overweegt om ambtenaren minder te laten inleveren dan de huidige 12,6 procent. Dat kregen de vakbonden te horen tijdens hun gesprek met formateur Evelyn Wever-Croes.


aruambtenarenAcht vakbonden schoven bij de formateur aan tafel: Seppa, Topa, Simar, Sada, SPA, Sinba, STA en FTA. Ook de belangengroep Comerciantenan Uni Aruba (CUA) en Setar deden mee aan de gesprekken. Gezien de economische ontwikkelingen en de belangen voor het midden- en kleinbedrijf brachten ook zij naar voren hoe ondernemers economisch uit de crisis kunnen komen.
De regering gaf een presentatie over het Landspakket en legde uit wat de positie van ambtenaren is. ,,Op dit moment wordt onderzocht wat de beste veranderingen zijn om het overheidsapparaat efficiënter te maken. We hebben daarover nog geen beslissing genomen”, zei Wever-Croes. ,,Zodra die resultaten bekend zijn, gaan we opnieuw met de vakbonden praten zodat alle medewerkers bij de nieuwe plannen worden betrokken.”
De vakbondsleiders vroegen aan de formateur of het waar is dat ambtenaren meer dan 12,6 procent moeten gaan inleveren. Met de pet op van premier antwoordde Wever-Croes: ,,Nee. Het is zelfs zo dat we aan het bekijken zijn op welke termijn ambtenaren minder hoeven in te leveren. We gaan ambtenaren langzaamaan meer geld teruggeven.”
Ook geruchten over een pensioenleeftijd van 66 jaar zijn door Wever-Croes ontkracht. Ze zei dat in 2024 de pensioengerechtigde leeftijd zal uitkomen op 65 jaar. Dit is gebaseerd op wetgeving die in 2014 is gemaakt door de regering-Eman, waarbij de pensioengerechtigde leeftijd in tien jaar tijd stijgt. In het Landspakket is wel opgenomen dat er een onderzoek gaat komen naar de kracht van het pensioenfonds. Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd is één methode om het pensioenfonds sterker te maken.
De vakbondsleiders vroegen ook of ze nog steeds kunnen meepraten over beslissingen of dat beslissingen al zijn genomen. Wever-Croes benadrukte dat er nog niets is besloten voor ambtenaren.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).