Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Formateur Evelyn Wever-Croes (MEP) verwacht dat ze het nieuwe kabinet Wever-Croes II snel kan presenteren. Ze laat zich echter niet onder druk zetten om het proces snel te doorlopen. ,,Het formatieproces is serieus en heel belangrijk en dat kost tijd.”

aruformatieHet werk richt zich inhoudelijk op vier aspecten: regeerakkoord, portefeuilleverdeling, screening en stakeholders.
MEP en Raiz zijn de twee partijen waarmee de formateur bezig is. Zij moeten op grote lijnen een regeerakkoord sluiten. Daarin staan geen details, maar het akkoord bevat wel informatie over wat beide partijen willen doen op het gebied van economie, financiën, onderwijs, gezondheid, sociale zaken en veiligheid. Wever-Croes laat hierover weten: ,,We zijn hier nog niet mee klaar, maar het gaat in de goede richting.”
Als het regeerakkoord klaar is, worden de portefeuilles verdeeld. MEP en Raiz verdelen de ministeries en ministersposten onder elkaar. ,,Op dit moment weten we nog niet welke ministeries naar MEP gaan en welke naar Raiz.” De formateur zegt erbij dat hierover nog geen informatie naar buiten is gebracht en dat het speculaties zijn wat er nu op sociale media rondgaat.
Zodra de portefeuilleverdeling rond is, worden personen voorgedragen als kandidaat om minister te worden. Daarna volgt ook de stap om de kandidaten te screenen. ,,Ik heb deze stap al eerder gedaan”, zegt Wever-Croes. ,,Het kost tijd om het onderzoek uit te voeren. Het is belangrijk dat de bevolking weet dat de screening plaatsvindt.”
De laatste stap voordat een nieuwe regering zich kan presenteren zijn de stakeholders. De formateur zal met verschillende belangengroepen gesprekken voeren. Vakbonden, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, vanuit de gezondheidszorg, sociale zaken, natuur en economie kunnen bij de formateur aangeven wat zij belangrijk vinden en waarmee de nieuwe regering rekening zou moeten houden. ,,Deze vergaderingen zullen binnenkort beginnen”, aldus Wever-Croes. De informatie die tijdens deze gesprekken met de formateur wordt gedeeld, zal later ook aan de nieuwe minister worden gegeven.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).