Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Ziekenhuispersoneel moet salaris inleveren, er komt een eigen bijdrage voor een bezoek aan de Spoedeisende Hulp en een nationale solidariteitsbelasting wordt geïntroduceerd.
situatiezorgDe AVP noemt de situatie in de zorg ‘alarmerend’ en stelt dat dit ernstige consequenties kan hebben voor de lagere inkomensgroepen.
AVP-fractieleider Mike Eman trok tijdens een persconferentie hard aan de bel, vanwege de maatregelen die zijn vastgelegd in het Landenpakket. De directie van het ziekenhuis heeft te horen gekregen dat er moet worden bezuinigd op de salarissen van het personeel. ,,Ziekenhuismedewerkers hebben zich tijdens de pandemie het vuur uit de sloffen gelopen. En nu moeten ze 10 procent gaan inleveren op hun inkomen.” Eman is er niet over te spreken. ,,In andere landen kreeg het medisch personeel juist extra geld en waardering voor hun inzet.”
Eman verwijst naar het rapport ‘Cuido di nos Cuido’. Daarin staan voorstellen van de zorgverleners. Volgens Eman wordt de ‘gehele gemeenschap zeer ernstig benadeeld door deze maatregelen’. Zoals het introduceren van een eigen bijdrage van minimaal 100 florin voor patiënten die onnodig naar de Spoedeisende Hulp zijn gekomen. ,,Deze maatregel zal de lagere inkomensgroepen afschrikken om een beroep te doen op de Spoedeisende Hulp. Voor wie een chronische ziekte heeft, komt dit er nog bij. Dit kan ernstige consequenties hebben, vindt Eman. En andere maatregel is de invoering van de ‘sugar tax’. De bevolking zal deze belasting gaan betalen, het levert de overheid 25 miljoen florin op. Een derde bezuinigingsvoorstel is de introductie van een nationale solidariteitsbelasting. Eman stelt dat de bevolking deze belasting niet kan dragen.
Toen de pandemie Aruba raakte, deed de regering volgens Eman geen moeite om de sociale partners bijeen te brengen. Er werd niet gekeken naar oplossingen of alternatieven. Wel werd gekort op de inkomens van huisartsen, specialisten en andere zorgverleners. Daarop ontstond een exodus van medici. ,,Omdat de regering lak had aan een dialoog met de zorg, is de medische hoek zelf met deze bezuinigingsvoorstellen gekomen”, aldus Eman.
De AVP begrijpt niet waarom het ziekenhuispersoneel niet meedeed met deze dialogen. ,,De bonden lijken monddood gemaakt.” De groene partij gaat de strijd aan tegen deze onevenwichtige maatregelen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).