Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath is optimistisch over het akkoord met Nederland dat dichtbij zou zijn. Maar minister-president Evelyn Wever-Croes verklaart tegenover de Amigoe dat Aruba een maand geleden ook een dergelijk akkoord dacht te hebben, ‘totdat Nederland onverwacht en eenzijdig de voorwaarden wijzigde’.

Op Curaçao overheerst het optimisme. De hervomingsentiteit zal minder macht krijgen. Daarnaast zal het doel niet alleen bezuinigen zijn, maar ook investeren in ontwikkeling. Volgens Wever-Croes lijkt het akkoord veel op wat haar onderhandelingsteam een maand geleden had bereikt. ,,Alles veranderde toen Nederland op 4 september zonder overleg de voorwaarden wijzigde en ons dwong een andere weg te vinden. Nederland besloot ons geen financiering te geven voor juli en augustus. Daarna heb ik hen een week lang gevraagd hun positie te herzien, maar zij weigerden”, aldus de Arubaanse premier.
Ze vertelde dat Nederland van gedachten veranderde toen Aruba elders financiering zocht. ,,Toen hebben zij aangegeven dat ze het bij het verkeerde eind hadden en verzochten ons via het CAft een aanvraag in te dienen. Dat hadden we op 5 september al gedaan. Inmiddels heeft het CAft ons gelijk gegeven. Wij hadden dat geld hard nodig en Nederland had het ons niet moeten weigeren. Wij konden echter niet langer wachten en hebben op de lokale geldmarkt 173 miljoen florin geleend. Nu zitten we weer te wachten op een besluit van Nederland.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).