Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - Richi Danies heeft het hele weekend doorgebracht onder een boom naast de gebouwen van de Staten van Aruba en het Kabinet van de Gouverneur. misbruikHij wilde op die manier aandacht vragen voor de in zijn ogen lakse houding van de overheid tegen kindermisbruik. Danies was pas enkele dagen op vrije voeten na zijn aanhouding begin deze maand. Toen nam hij deel aan een massale manifestatie tegen kindermisbruik. Omdat hij op de weg ging zitten en weigerde op het trottoir te gaan demonstreren, werd hij aangehouden. In totaal liepen er ongeveer 800 mensen mee in dat protest tegen kindermisbruik van actiegroep Ta Basta!, op vrijdag 3 juli. Danies strijdt al jaren tegen kindermisbruik. In het verleden deed hij dat door leuzen op muren en rotsen te schilderen. Nu kiest hij voor legale manieren, want het verblijf in de cel is hem niet meegevallen.

Al weken is er een nieuwe opleving van protest tegen dit hardnekkige probleem op het eiland. De regering beloofde na de dood van de twee broertjes in 2017 de aanpak van kindermisbruik topprioriteit te geven. Ze lanceerde het sociale crisisplan met een apart fonds. Uit de vele reacties van de afgelopen weken en op straat, blijkt dat mensen vinden dat er veel te weinig resultaat is geboekt. Het protest leek een herhaling van de laatste grote betoging in 2011. Weer voerden burgers actie voor een strengere aanpak van met name seksueel misbruik van minderjarigen. Het parlement erkende tien jaar geleden ook al dit probleem. Eind juni werd de beloofde wet met hogere straffen voor daders aangenomen. De actievoerders vinden echter dat die hogere straffen nog niet ver genoeg gaan en er zijn volgens hen meer maatregelen nodig. Ook die actiepunten blijken niet nieuw en laten zien dat Aruba nog maar weinig vooruitgang boekt. Het manifest van Ta Basta! lijkt haast een kopie van die uit 2011. Toen ondertekenden zo’n 10.000, nu ruim 12.000 mensen. Het gaat om zaken als versterking van cruciale instanties in de strijd tegen het kindermisbruik. Zoals van de jeugd- en zedenpolitie, slachtofferhulp, voogdijraad, onderwijs en sociale zaken.

De actiebereidheid is toegenomen sinds vorige maand de Facebookgroep Aruba sex offender, pedophile public registry is opgericht. Deze staat vol verhalen van slachtoffers die daarmee vaak voor het eerst uit de anonimiteit stappen en ook daders aanwijzen. Ongekend voor het eiland vanwege het grote taboe. ,,We zijn hier ook om dat taboe te doorbreken”, zei de protesterende Jamie Bareño tegen Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk. ,,Negentig procent van de daders is een bekende, blijkt uit onderzoek. Ik heb het ook meegemaakt. Toen ik elf was, heeft een man mij misbruikt. Het is een bekende vanuit de kerk. Hij komt uit een familiekring van pedofielen en loopt nog steeds vrij rond.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.