Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De komst van een nieuw hotel bij Baby Beach heeft ook de belangstelling gewekt van een aantal andere investeerders, zo bleek tijdens de San Nicolas Business Summit die deze week plaatsvond.

F17 ARU SNBANieuw leven blazen in San Nicolas is al decennialang een populair thema voor politici. Vooral tijdens de verkiezingstijd, om stemmen in het gebied te winnen. Steeds bleef het vooral bij beloftes en plannen. Sinds de raffinaderij zeven jaar geleden dicht ging, sluit het ene na het andere bedrijf zijn deuren.
Na verschillende pogingen door regeringen om met een hotel aan de oostkust te komen, gaat dat nu wel gebeuren. Eind deze maand wordt de eerste steen gelegd. Om te zorgen dat vooral het lokale bedrijfsleven en bewoners van San Nicolas daarvan gaan profiteren, organiseerde San Nicolas Business Association (SNBA) deze week dus de summit.
,,We hebben nu ook de toezegging van de minister gekregen dat er geen winkelcentra bij het hotel komen. Dus San Nicolas zelf wordt het commerciële centrum voor de hotelgasten en het personeel”, zegt SNBA-voorzitter Andres Hernandez tegen Caribisch Netwerk.
,,We gaan niet dezelfde fouten maken als bij Palm Beach (hotelzone aan de westkust, red.), waar allemaal winkelcentra met restaurants bij de hotels zijn gebouwd en waardoor Oranjestad dood is gebloed”, beaamt minister Otmar Oduber van Infrastructuur en Milieu die het hotelproject in San Nicolas/Baby Beach trekt.
Tijdens het evenement is voortdurend te horen dat San Nicolas in al die ontwikkelingen wel haar eigen karakter moet behouden. Dus kleinschalig, met behoud van de eigen cultuur van ‘pariba di brug’ (boven de brug) en zeker geen massatoerisme en ‘geamerikaniseerd’ zoals aan de andere kant van het eiland. Zo benadrukt ook de minister van Economische Zaken, Xiomara Ruiz-Maduro.
De meeste projecten die de investeerders presenteren, zijn niet verrassend en vooral bouwprojecten: appartementen, toeristenverblijven, horeca. Wichard van der Meulen van Rial Aruba One Growers is daarop de uitzondering met de grootschalige teelt van medicinale cannabis voor export.
,,We hebben voor San Nicolas gekozen vanwege 250 duizend vierkante meter terrein van de raffinaderij. Dat is vervuilde grond waar niks groeit maar wel een omheining heeft. Perfect voor onze 100 duizend vierkante meter kas voor binnenteelt, buitenteelt en misschien zonnepanelen.” Hij schermt met vele miljoenen tijdens het evenement en zegt 600 mensen aan werk te kunnen helpen.
Volgens SNBA moeten alle projecten binnen zes maanden concreet zijn. ,,We hebben ook meer aanmeldingen van investeerders gekregen, we gaan daarom een tweede summit organiseren”, zegt Hernandez.
Het gaat dus in ieder geval drukker worden aan de oostkust van Aruba. Zeker als de voorspelling van minister Oduber - van ‘1.200 tot 1.400 toeristen per dag’ met de komst van het nieuwe hotel - uitkomt.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.