Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Minister-president Evelyn Wever-Croes heeft tijdens haar tweedaagse werkbezoek aan Washington, zestien vergaderingen bijgewoond. Drie onderwerpen die werden besproken waren de situatie in Venezuela, de raffinaderij en de economische ontwikkeling.

arupremiersDe premier van Aruba ontmoette samen met de ambassadeur van het Koninkrijk, Henne Schuwer en de premier van Curaçao, Eugene Rhuggenaath, verschillende Amerikaanse functionarissen en besprak met hen de huidige situatie in Venezuela en de toekomst van de raffinaderij. De huidige situatie in Venezuela en de impact hiervan op de eilanden zijn uitgebreid aan de orde geweest, waaronder de humanitaire, volksgezondheids- en veiligheidsaspecten.
De vergaderingen over de raffinaderij werden gehouden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en ook met Ofac op het ministerie van Financiën. De delegatie had ook een ontmoeting met onderminister van Financiën Sigal Mandelker. Er werd gesproken over de licentie die Citgo onlangs ontving. Wever-Croes verklaarde dat zij nu meer informatie over deze licentie heeft en de inhoud van de licentie grondig zal bespreken en analyseren voordat de volgende stappen van de regering van Aruba met betrekking tot Citgo worden bepaald. Waardevolle informatie werd ontvangen over de Citgo-licentie die tot nu toe onbekend was voor de regering. Zo werd ook incorrecte informatie die door Citgo werd gegeven rechtgetrokken.
,,Ik wil eerst de tijd nemen om de situatie intern te evalueren voordat ik de volgende stappen definieer. Het goede nieuws is dat als Aruba de raffinaderij en vooral de terminal overneemt, we geen problemen zullen hebben met de Ofac. De situatie rond Citgo is niet eenvoudig, maar we zijn op de goede weg”, aldus de premier.
De ontmoetingen met de Kamer van Koophandel in Washington en meerdere delegaties van de Wereldbank om hulp te zoeken voor economische ontwikkeling op Aruba waren zeer nuttig, volgens de bewindsvrouw. .
Ze presenteerde de economische visie die onlangs door de minister van Economie en de regering was voorgesteld aan de Wereldbank en de Kamer van Koophandel. Beide instellingen waren zeer geïntrigeerd door de plannen. ,,Er zijn contacten gelegd om de onderhandelingen voort te zetten om verder te zoeken naar investeerders die bereid zijn te investeren in de economie van Aruba en Curaçao”, aldus Wever-Croes.
Er was ook een speciale bijeenkomst met het ‘Doing Business Team’ van de Wereldbank, een volgens de premier zeer interessant project om landen te helpen hun systeem eenvoudig en handig te maken. ,,Dit zal zeer gunstig zijn voor ondernemers om zaken te doen op Aruba; om de bureaucratie te elimineren en om het gemakkelijker te maken voor bedrijven die zich op de eilanden willen vestigen. Over deze kwestie zijn afspraken gemaakt”, zo lichtte de premier toe.
De missie werd afgerond met een bezoek aan het Amerikaanse Congres, waar de delegatie een ontmoeting had met Amerikaanse congresvertegenwoordigers Gregory Meeks (New York) en Stacey Plaskett (US Virgin Islands). Ze spraken over de impact die de migratiecrisis in Venezuela heeft op Aruba en Curaçao.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).