Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,De situatie rond de olieraffinaderij is verergerd”, zei minister-president Evelyn Wever-Croes op vragen over Citgo. De Arubaanse raffinaderij trekt geen voordeel uit de lening van 1,2 miljard dollar, die Citgo onlangs sloot.

citgoDe lening werd bevestigd door de nieuwe topvrouw van Citgo, Luisa Palacios, maar ze benadrukte dat het geld bestemd is voor de dagelijkse bedrijfsvoering en niet voor nieuwe investeringen. Wel is ze optimistisch over de toekomst van Citgo. ,,Het feit dat er voldoende belangstelling is om in te tekenen op deze lening, geeft aan dat er vertrouwen is in de kracht van onze onderneming. Met dit geld is een stabiele en zekere toekomst voor Citgo veiliggesteld.”
Premier Wever-Croes is niet optimistisch over de toekomst van het project om de raffinaderij te renoveren. ,,Zoals ik het nu zie, is het einde nabij.” De bewindsvrouw zei in een interview voor Noticia Cla Live dat ze maandag een uiterste poging heeft gedaan om het project vlot te trekken, maar dat deze vastliep op de problematische situatie rond Venezuela. ,,Op dit moment is samenwerking met PdVSA niet mogelijk. Citgo beroept zich nu op overmacht als reden om niet verder te gaan met het project.”
Op de vraag hoe het nu verder moet, zei Wever-Croes dat Citgo in principe tot eind volgend jaar heeft om de raffinaderij op te starten. Wat er moet gebeuren als dat niet doorgaat, weet ze niet. ,,Ik zou dat graag van het volk willen horen. Niet via een officieel referendum, maar wel via een of andere raadpleging. De MEP gelooft wel dat een goedlopende raffinaderij heel belangrijk voor ons eiland is, maar momenteel is het een illusie, dat we die op korte termijn nog terug krijgen.”
De premier vindt dat Citgo Aruba niet eerlijk behandelt. ,,De Amerikaanse autoriteiten hebben toestemming gegeven om Aruba te betalen, maar nu doen ze dat niet, met een beroep op overmacht. Zolang ze dat doen, hebben wij geen recht om het contract te annuleren, maar we krijgen geen cent aan huur en de werknemers zijn hun baan kwijt.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).