Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De website van Futura is sinds vrijdag te bezoeken. De site ging ceremonieel ‘live’ in aanwezigheid van minister-president Evelyn Wever-Croes, Justitieminister Andin Bikker, minister Glenbert Croes van Sociale Zaken en Arbeid en Gevolmachtigde minister Guillfred Besaril.

futuraFutura Lab is een innovatie lab van de regering van Aruba met als hoofddoel een verbinding tot stand te brengen tussen de private sector en de publieke sector om een omgeving te creëren die de innovatieve en intellectuele capaciteit op Aruba stimuleert.
Futura Lab is verantwoordelijk voor de uitvoering van het innovatieplan van de overheid, om een toekomst voor Aruba te ontwikkelen die gekoppeld is aan innovatie. In de afgelopen maanden heeft Futura Lab workshops georganiseerd en met verschillende overheidsdiensten en de privésector gezeten om de behoeften van Aruba te bepalen.
In juni vorig jaar organiseerden ze de Innovation Summit waarin de publieke sector, private sector, maatschappelijke en academische sector samenkwamen om een aantal primaire onderwerpen met betrekking tot de ontwikkeling van Aruba te bespreken.
Het kabinet heeft een innovatiekloof opgemerkt binnen de overheid zelf en het management ervan. De enige manier waarop Aruba zich verder kan ontwikkelen, is door te innoveren en nieuwe manieren te creëren om de sociaaleconomische groei te stimuleren. In december 2017 kondigde de regering een chief innovation officer, Varelie Croes, aan die verantwoordelijk is voor innovatie. Zij leidt Futura. Futura Lab maakt deel uit van meerdere denktanks en commissies die streven naar het innovatieve vermogen en de duurzame groei van Aruba.
Een van de belangrijkste prioriteiten is de regering te transformeren tot een volledig digitale entiteit en de e-overheid werkelijkheid te maken. Met de digitalisering van de overheid gaat het over zaken als digitale identiteitsbewijzen, online overheidsbetalingen, online overheidsdiensten, actualisering van de wetten en digitalisering van de belastingdienst. Om deze doelen te bereiken, is een inventarisatie gestart om de technologische systemen van de overheidsdiensten te evalueren. Op basis van de uitkomst van de evaluatie zal de regering een routekaart opstellen voor de volledige ontwikkeling van het nieuwe platform, om de efficiëntie van overheidsdiensten te verbeteren, de kosten te verlagen en de openbare dienstverlening te verbeteren.
Een van de ontwikkelingsprojecten in samenwerking met de Nationale Bibliotheek en de Metabolic Foundation (Brenchie’s Lab) is de Mobile Makerspace.
De Mobile Makerspace is een innovatief en duurzaam project van een compleet uitgeruste bus met 3D-printers, computers voor codering, Internet of Things en robotica. De Mobile Makerspace, Futura Lab en de Nationale Bibliotheek helpen de Bibliobus weer op de weg te zetten, zodat deze ook scholen kan bezoeken. Futura Lab werkt in nauwe samenwerking met Brenchie’s Lab en de Nationale Bibliotheek om een Makerspace te maken in de bibliotheek in Oranjestad, waar de kinderen een verscheidenheid aan technologische programma’s kunnen bijwonen.
Vorig jaar is er een ‘codeerkamp’ georganiseerd, genaamd ‘Kids4Bytes’. Tijdens dit kamp leerden kinderen tussen de zeven en dertien jaar hoe ze hun eigen computerspelletjes konden maken. Naast het zorgen dat de kinderen iets educatief te doen hebben tijdens de vakantie, leerden ze ook hoe hun favoriete computergames gemaakt zijn.
Afgezien van al deze initiatieven, biedt Futura Lab ook ondersteuning aan verschillende maatschappelijke organisaties die zich ten doel stellen de intellectuele en sociale capaciteit van de kinderen te stimuleren. Twee van deze projecten zijn ‘the Voice for Change’ en ‘Aruba Youth Impact Café’.
Door middel van samenwerkingen en verantwoordelijk beheer draagt Futura Lab bij aan de duurzame groei van Aruba en bereidt het de overheid, het publiek en de volgende generatie met alle hulpmiddelen voor om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
www.futuralab.org


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).