Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Sinds gisteren gelden nieuwe kleinhandelsprijzen voor aardolieproducten. De prijzen zijn aangepast naar aanleiding van de gemiddelde posting van Platts US Marketscan (Gulf Coast) over de periode van 1 tot en met 31 oktober 2018.

Citgo EssovilleDe minister van Economische Zaken maakt bekend dat benzine nu 214,6 cent per liter kost. Dat is 1,8 cent minder dan de afgelopen maand. Diesel is 4,1 cent duurder geworden en kost nu 194,2 cent per liter. Voor een liter kerosine moet 183,2 cent worden betaald. Dat is 3,4 cent meer dan vorige maand.
De hierboven genoemde prijzen zijn inclusief BBO/BAZV.
Deze officiële bekendmaking kwam zoals gebruikelijk op de tweede dinsdag van de maand. Ongebruikelijk was de discussie voorafgaand aan die mededeling. Maandagavond lekte een brief uit van minister Xiomara Ruiz Maduro van Economische Zaken, Financiën en Cultuur aan de douane. Daarin werd gesteld dat de accijns op benzine met ingang van 14 november met 1,5 cent wordt verhoogd. In de toelichting op het besluit staat dat de accijns in 2007 met tien cent werd verlaagd en de huidige regering weer terug wil naar het niveau van voor die tijd. In maart van dit jaar werd de accijns al met twee cent verhoogd.
Sommige media trokken de conclusie dat de benzine dus vanaf vandaag duurder wordt, maar minister Ruiz-Maduro haastte zich om dit recht te trekken. ,,de aanpassing van de accijns heeft niets te maken met de maandelijkse vaststelling van de prijzen op basis van de ontwikkelingen op de internationale markt. De toenmalige regering besloot om de accijns op brandstof te verlagen omdat die heel duur werd. Gezien de financiële situatie van het land kunnen we de benzine niet langer subsidiëren. Mijn brief was niet voor het publiek bestemd, maar voor de douane. Wat de benzineprijs de komende maand wordt, wordt later bekend gemaakt. Een ding kan ik daar wel over zeggen. De prijs van benzine gaat omlaag, niet omhoog.’’
De bewindsvrouw vertelde ook nog dat de Arubaanse burgers per 1 januari te maken krijgen met verhoogde accijnzen op alcoholische dranken, tabak en suikerhoudende producten.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).