Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba organiseert de komende drie dagen een conferentie over publiek-private partnerschappen (ppp’s). Het eiland doet dit samen met de Verenigde Naties (VN) en Nederland.
,,Het doel van deze conferentie is een internationaal platform te creëren en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) van de Verenigde Naties uit te dragen. Het is duidelijk dat de VN de SDG’s beschouwt als cruciale instrumenten naar een zonniger toekomst voor Small Island Developing States (Sids)”, aldus minister-president Mike Eman. Voor de driedaagse conferentie worden de vertegenwoordigers van ten minste 37 Sids verwacht, maar ook de particuliere sector wordt uitgenodigd om een of meer conferentiedagen bij te wonen.
In 2009 heeft de regering van Aruba een nieuwe strategie voor de energiesector geïntroduceerd, met als doel afstand te nemen van de sterke afhankelijkheid van de oliemarkt. Deze aanpak werd gekristalliseerd in de duurzame energiedoelstelling van honderd procent duurzame energie voor 2020.
,, Wij geloven dat onze groene initiatieven zullen leiden tot duurzame groei en welzijn voor ons land en onze burgers. Ons uiteindelijke doel is om een sociaal, ecologisch en economisch veerkrachtig eiland te creëren dat efficiënt gebruikmaakt van de overvloedige natuurlijke en schone bronnen. Ik zal me blijven inspannen voor projecten die een hoge kwaliteit lokale werkgelegenheid voor de huidige en toekomstige generaties opleveren”, legde Eman uit. Om dit doel te bereiken benaderde de overheid de private sector en slaagde erin om bedrijven deel te laten nemen aan de plannen voor een duurzaam Aruba.
Sinds 2009 werden veel duurzame projecten gerealiseerd via ppp’s. De nauwe samenwerking tussen de publieke en private sector leidt tot een hoger niveau van duurzame ontwikkeling in Aruba in een relatief korte periode. Ppp’s zijn waardevolle instrumenten voor duurzame ontwikkeling in andere Sids, volgens de VN en daarom werd Aruba gekozen om de conferentie over dit belangrijke onderwerp te organiseren.
Voor de conferentie worden belangrijke gasten verwacht. Een groot aantal ministers-presidenten van kleine eilandstaten is naar Aruba afgereisd. Gyan Chandra Acharya, ‘under secretary-general and high representative for the Least Developed Countries, Landlocked Developing Countries and Small Island Developing States’, is er namens de VN. Deze rechterhand van secretaris-generaal Ban Ki Moon spreekt vanmorgen de conferentie toe, evenals premier Eman.
Een lange lijst sprekers belicht de komende drie dagen de onderwerpen oceanen, duurzame energie, duurzame landbouw, toerisme, transport en infrastructuur. De rode lijn is het realiseren van projecten op deze terreinen via ppp-constructies.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.