Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Statenlid Christophe Emmanuel van coalitiepartij NOW heeft een ontwerp van een ministerieel besluit ingediend bij partijgenoot en minister van Justitie Lyncon Lewis. De ontwerpregeling is bedoeld om het langdurige probleem aan te pakken van kinderen die op Sint Maarten zijn geboren en opgegroeid, maar geen legale verblijfsstatus hebben vanwege de ongedocumenteerde status van hun ouders. ,,Deze maatregel heeft tot doel het bestaande immigratiebeleid uit te breiden om de gezinseenheid te beschermen en de bijdragen van ongedocumenteerde inwoners te erkennen”, zo legt het Statenlid uit.

F11 StateloosDe regeling die is gebaseerd op de ‘Richtlijnen van mei 2012’, beoogt de huidige bepaling uit te breiden, waardoor de afgifte van verblijfsvergunningen om humanitaire redenen mogelijk wordt gemaakt. Onder het nieuwe voorstel zal het beleid nu ook ‘de waarde van het gezinsleven’ als humanitaire grond voor verblijf omvatten, naast de bestaande gronden van gezinsvorming en gezinshereniging.

Het voorgestelde ministeriële besluit behandelt de vereisten en voorwaarden waaronder aanvragen voor verblijf kunnen worden ingediend. En zo wordt uitgelegd: ,,Het betreft gevallen waarin een of beide ouders geen legale status hebben, maar getrouwd zijn of samenwonen in een stabiele, formele relatie, en samen met hun kinderen in één huishouden wonen. Kinderen die onder dergelijke omstandigheden op Sint Maarten zijn geboren en opgegroeid, zullen nu een legale weg hebben om verblijf aan te vragen, ook als ze de meerderjarige leeftijd hebben bereikt.”

Emmanuel vindt het belangrijk te benadrukken dat het vaak om kinderen gaat die bijdragen aan de samenleving, maar die door bureaucratische belemmeringen of ouderlijke nalatigheid zijn gemarginaliseerd.

Hij wijst op verschillende problemen die hebben bijgedragen aan de toename van ongedocumenteerde gezinnen op Sint Maarten, waaronder het langdurige en ingewikkelde proces voor verblijfsvergunningen, de verplichte repatriëring waarbij aanvragen voor verblijf in het buitenland moeten worden ingediend, vertragingen bij verlenging van vergunningen en uitbuiting door werkgevers.

,,Als gevolg van deze obstakels zijn veel kinderen geboren en opgegroeid op Sint Maarten zonder enige legale verblijfsstatus, waardoor ze niet volledig aan de samenleving kunnen deelnemen vanwege hun uitsluiting van de burgerlijke registers. Het zijn vaak personen die bijdragen aan de economie, belasting betalen, en deelnemen aan de gemeenschap via scholen, kerken en vrijwilligersactiviteiten, erkenning verdienen van hun recht op gezinsleven. De nieuwe regeling schept een verplichting voor de staat om legale wegen te bieden voor deze personen om hun status te regulariseren, in lijn met internationale mensenrechtenprincipes.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.