Al het nieuws

Nieuwe premier geeft focuspunten aan

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De kersverse premier van het Land Sint Maarten, Luc Mercelina, windt er geen doekjes om. Al in zijn eerste officiële toespraak benadrukt hij dat er veel werk aan de winkel is en somt de prioriteiten op, met ‘nation building’ als centraal uitgangspunt.

sxmpremier,,Onze focus moet en zal zijn op het volgende. Ten eerste: we moeten werken aan de ontwikkeling van een duurzaam financieel gezondheidszorgsysteem voor Sint Maarten. We verbruiken méér dan ons toegestane budget, ongeveer tussen de 30 en 35 miljoen gulden, om de gezondheidszorgkosten voor onze mensen te dekken. Als we deze trend voortzetten, zal onze sociale verzekeringsbank binnen vijf tot zeven jaar instorten.”
Hij vervolgt: ,,Ten tweede: we moeten de regionale samenwerking op het gebied van economische ontwikkeling, onderwijs, gezondheidszorg en klimaatverandering versterken. Ten derde: we moeten prioriteit geven aan de verdere ontwikkeling van sociale en betaalbare huisvesting voor onze mensen. Zoals we weten, is er een onacceptabele wachtlijst voor huisvesting voor de minder fortuinlijke groepen in onze samenleving. Op dit moment staan er vierduizend gezinnen op een wachtlijst voor huisvesting.”
Als vierde noemt Mercelina: ,,Het bestrijden van armoede met een multidimensionale aanpak moet aan de orde van de dag zijn. Laten we ons hierop concentreren door verbeteringen in het onderwijs, grenscontrole, verbetering van de sociale welzijnsomstandigheden en het vaststellen van minimale levensstandaarden te benadrukken.”
En, zo benadrukt de nieuwe regeringsleider: ,,We moeten beginnen met het werken aan een uitgebreid geestelijke gezondheidszorgsysteem. Ik maak me grote zorgen over de groeiende hoeveelheid uitvallers in onze samenleving die ik elke dag op de straten van Sint Maarten zie.”
De enige manier om een land als Sint Maarten vooruit te helpen, is door keihard te werken aan het concept van ‘nation building’ (wat Mercelina betreft in kapitalen). ,,Maar laten we beginnen dit ‘nation building-concept’ tastbaar te maken voor onze bevolking. Denk bijvoorbeeld aan het idee van het hebben van een eigen nationale politieacademie voor Sint Maarten; een geaccrediteerde nationale universiteit, erkend in een Landsverordening voor hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek; een goed uitgeruste nationale bibliotheek; een nationale ontwikkelingsbank.”
Mercelina roept verder op ‘een onderwijsmodel voor Sint Maarten te definiëren dat zal inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt’ en ‘het pad vereffenen om de voortgang van het lopende algemene ziekenhuisproject te vergemakkelijken’.
,,De vraag is of het huidige kader dat wordt gebruikt voor de bevordering van nation building - zoals het vierlandenoverleg op het niveau van justitie, onderwijs, arbeid en sociale zaken, en maritieme en luchtvaartonderwerpen, de DCHA (Dutch Caribbean Hospital Association), de ontwikkeling van een USM (Universiteit van Sint Maarten) door gebruik te maken van het academische kader van Curaçao en Aruba voor haar ontwikkeling - uiteindelijk een positieve impact zal hebben op de vorming van landelijke identiteit en natuurlijk het grotere plaatje van nation building”, is op z’n zachts gezegd een opmerkelijk uitspraak.

Grote schoonmaak
Wat er volgens de Sint Maartense minister-president ook op korte termijn moet gebeuren, is ‘een algemene schoonmaak van het eiland’ alsmede ‘verfraaiing van het eiland met landschapsarchitectuur’ en het ‘tegengaan van het overal maar plaatsen van containers’. Ook pleit hij voor ‘het verwijderen van autowrakken over het hele eiland’.
,,Dames en heren, we hebben een paar enorme uitdagingen voor ons liggen, waar de nieuwe regering mee te maken krijgt.” Daarop volgt een nieuwe opsomming: ,,Ten eerste: de enorme armoede die dit land overneemt; eigenlijk in een dimensie die onze waarden en normen uitdaagt. Ten tweede: we hebben te maken met een drugscriminaliteit die nog erger is dan voorheen. Ten derde: we moeten omgaan met de steeds veranderende problemen van immigratie, en de illegale situatie die eruit voortvloeit. En ten vierde: we moeten de grenscontrole versterken.”
Zonder de verplichtingen en verantwoordelijkheden op deze gebieden te erkennen, aldus premier Mercelina, ‘zullen we nooit in staat zijn om ons eiland van een rechtvaardige en rechtvaardige samenleving te voorzien’.
,,Ik beloof u dat deze regering zich volledig zal inzetten voor de uitvoering van deze taken en deze uitdagingen zal aanpakken met het grootst mogelijke respect voor iedereen, het behoud van onze waarden en de bescherming van onze burgers.”
En: ,,Nu we samen aan deze reis beginnen, verzeker ik u dat deze regering alle burgers van Sint Maarten zal vertegenwoordigen, ongeacht ras, kleur, geslacht, religie, etniciteit of seksuele geaardheid. In onze diversiteit ligt onze kracht, en het is door onze verschillen te omarmen en ons als één volk te verenigen dat we grootsheid zullen bereiken. Cohesie, inclusiviteit en eenwording zijn concepten die wij moeten bevorderen en bewaken.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.