Al het nieuws

Vragen over lange screening

Van onze redactie
Philipsburg - Op Sint Maarten is gisterochtend de nieuwe regering van het eiland beëdigd onder leiding van premier Luc Mercelina. De ministersploeg is nog niet compleet; de screeningsprocedure van twee beoogde ministers is na meer dan twee maanden nog niet afgerond. Regeringspartij PFP eist duidelijkheid hierover.

SXMKabinetEerder liet Mercelina al weten dat de screeningsprocedure veel langer heeft geduurd dan gebruikelijk. Twee beoogde ministers, Raeyhon Peterson (PFP) en Christophe Emmanuel (NOW), zijn nog niet geïnstalleerd omdat het onderzoek door onder meer het Openbaar Ministerie (OM) voor hen nog niet is afgerond.
Peterson was enkele jaren geleden betrokken bij een auto-ongeluk, waarna hij iemand zou hebben geduwd die daarna aangifte deed. Het is niet duidelijk of deze zaak, waarvoor Peterson nooit is veroordeeld, de reden is dat hij niet kan worden beëdigd als minister.
Tegen Emmanuel zouden meerdere onderzoeken lopen door het OM, maar ook dat wordt niet officieel bevestigd. Zo laat het Kabinet van de Gouverneur niets los over het ontbreken van de goedkeuring, alleen dat de twee ministerposten voorlopig door collega’s worden waargenomen en dat screening belangrijk is.
Het is niet ongebruikelijk dat de screeningsprocedure op Sint Maarten lang duurt. Maar het feit dat nu twee beoogde ministers zonder duidelijke opgave van reden niet geïnstalleerd kunnen worden, zorgt voor veel vragen en overschaduwt volgens PFP de hele plechtigheid.
Gouverneur Ajamu Baly stond in zijn toespraak ook stil bij de controverse. Daarbij benadrukte hij de geschreven en ongeschreven regels en constitutionele normen die het land consequent toepast en uitvoert sinds 10 oktober 2010. ,,Die ongeschreven regels, constitutionele normen zijn de normen die voorschrijven dat kandidaat-ministers gescreend moeten worden om vast te stellen of het gedrag van een kandidaat-minister onberispelijk is. En om duidelijk te zijn, als gouverneur onderteken ik de wetten, maar ik ben geen wetgever. Het is niet mijn taak, noch binnen mijn bevoegdheid, om deze normen te veranderen, dat is de rol van de wetgever, ik pas ze simpelweg toe en houd me eraan.”
Baly stelde in zijn toespraak dat niemand, zelfs de regering niet, boven de wet staat. ,,Dit is de rechtsstaat. Het doel hiervan is om het volk van Sint Maarten te beschermen tegen machtsmisbruik, door de machten te verdelen in de wetgevende macht, de rechterlijke macht en de uitvoerende macht.” De ministerploeg heeft gisteren dan ook de eed afgelegd om de rechtsstaat te handhaven en daarbij, ‘hoe moeilijk het ook is, consequent en vastberaden het belang van het land boven persoonlijke en individuele belangen te stellen’, aldus de gouverneur.
,,Dit is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Daarom screenen we kandidaten voor deze posities. Om het volk van Sint Maarten te beschermen tegen degenen die handelen in eigen, persoonlijk of individueel belang en daardoor oneerlijk zijn tegenover anderen en het belang van het land niet op de eerste plaats stellen.”
Ook stelde Baly dat het noodzakelijk is dat het publiek vertrouwen en geloof heeft in de personen die deze functies bekleden. ,,Als gevolg hiervan en in lijn met praktijken van goed bestuur worden deze kandidaten gescreend om ervoor te zorgen dat ze in staat zijn om de functies uit te voeren waarmee ze worden belast en dat het competente en integere individuen zijn.”
De gouverneur had ook verzoenende woorden. ,,Bij de voltooiing van de volledige regeerperiode van 4 jaar, en zoals we hier vandaag getuige zijn van de vreedzame machtsoverdracht, laten we dat niet als vanzelfsprekend beschouwen. Wanneer we wereldwijd en hier in het Caribisch gebied kijken, zien we dat democratie, vrijheid, de rechtsstaat en vrede principes zijn die niet als vanzelfsprekend moeten worden beschouwd en dat ze continu moeten worden verdedigd. Als individuele ministers, gezamenlijk als de Raad van Ministers, als regering is het uw taak om deze principes te beschermen, ondersteunen en handhaven.”
In totaal zijn gisteren vijf ministers geïnstalleerd, en ook een Gevolmachtigde minister en een plaatsvervanger. Op 11 januari werden parlementsverkiezingen gehouden op Sint- Maarten. 48 Uur later hadden de partijen URSM, PFP, DP en NOW al een samenwerkingsovereenkomst.
De vier partijen hebben allemaal twee zetels, daarmee houden ze de twee resterende partijen in het parlement (National Alliance en UP Party) uit de regering. Het parlement op Sint Maarten telt vijftien zetels.
Sint Maarten heeft, sinds het in 2010 de autonome status binnen het Koninkrijk kreeg, te maken gehad met verschillende corruptieschandalen in de politiek. Leden van alle vier de coalitiepartijen vinden het jammer dat er nu geen duidelijkheid wordt gegeven over de huidige situatie, omdat het roddels in de hand zou werken.
Den Haag maakte geen woorden vuil aan de ophef. Op sociale media feliciteerde het ministerie van Koninkrijksrelaties het nieuwe kabinet. ,,We kijken uit naar de voortzetting van de goede relatie en prettige samenwerking met Sint Maarten. We blijven op basis van gelijkwaardigheid, gezamenlijkheid en eigenaarschap samenwerken aan het versterken van de economische weerbaarheid van Sint Maarten”, aldus het kabinet van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.