Al het nieuws

Mariniersdetachement Sint Maarten viert mijlpaal

Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - Het mariniersdetachement op Sint Maarten viert zijn tienjarig bestaan, ‘een mijlpaal die de groei en toewijding van de eenheid benadrukt sinds de oprichting in 2014’, aldus de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied.

SXMGreenangels2Het mariniersdetachement is een eenheid die valt onder deze commandant op de marinebasis Parera te Curaçao. Nadat Sint Maarten op 10-10-‘10 autonomie binnen het Koninkrijk verkreeg, verzochten toenmalig gouverneur Eugene Holiday en Defensieminister Hans Hillen (CDA) een permanente militaire presentie voor het waarborgen van vrede en veiligheid op de Bovenwindse Eilanden: Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.
,,Wat begon als een roterende eenheid van vier maanden is later uitgegroeid tot vaste plaatsingen voor drie tot vijf jaar, waardoor een stabiele en langdurige militaire aanwezigheid op het eiland wordt verzekerd.”
Het tienjarig bestaan van het mariniersdetachement op Sint Maarten markeert volgens de commandant niet alleen een periode van operationele inzet, maar ook van samenwerking en partnerschap met lokale veiligheidspartners en de gemeenschap.
,,De mariniers hebben zich ingezet voor verschillende humanitaire missies zoals noodhulpverlening na orkaan Irma en tijdens Covid-19. Hiermee levert het detachement een waardevolle bijdrage voor het welzijn van de inwoners van Sint Maarten.”
De commandant van het mariniersdetachement, Arie Noordam, blikt samen met een korporaal terug op de afgelopen periode en het werken op Sint Maarten. Zeker na orkaan Irma (2017) en de noodhulp die de marine en de Nederlandse mariniers destijds boden, is er veel veranderd. Noordam: ,,De situatie is toen 180 graden gedraaid. De bevolking heeft ervaren dat ze op ons kunnen terugvallen, als de nood hoog is. Dat werpt z’n vruchten af. We worden zelfs de ‘Green Angels’ genoemd.”
De komende jaren wordt hard gewerkt aan een compleet nieuw steunpunt op Sint Maarten, dat in 2026 af moet zijn. Dit wordt het onderkomen van zowel de mariniers als marechaussees die ook op het eiland werkzaam zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.