Al het nieuws

Fenomeen ‘gana anochi, pèrdè mainta’

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De oppositiepartijen en twee geheel nieuwe partijen die zetels wonnen tijdens de verkiezingen afgelopen donderdag, hebben snel gehandeld en al een nieuwe coalitie gevormd.

SXMNAbuitenspelDaarmee is de grootste winnende partij (die toch twee zetels verloor), National Alliance (NA) van premier Silveria Jacobs, buitenspel gezet, evenals coalitiegenoot United People’s (UP) Party, die met de nieuwe verkiezingen samen goed zijn voor zeven zetels, net niet genoeg voor een meerderheid. Op Curaçao heet dit fenomeen ‘gana anochi, pèrdè mainta’ (’s avonds gewonnen, maar de volgende ochtend verloren). De Nederlandse nieuwssite NOS meldt dat de nieuwe premier Luc Mercelina van Unified Resilient St. Maarten Movement (URSM) wordt. ,,Zijn nieuwe partij kreeg ruim tweeduizend stemmen en is daarmee de grootste in de coalitie”, aldus de NOS.
URSM heeft zich gevoegd bij de Democratic Party (DP) van Sarah Wescot-Williams (zij was van 2010 tot 2014 premier) en Grisha Heyliger-Marten, de Party for Progress (PFP) van Melissa Gumbs en de eveneens nieuwe partij Nation Opportunity Wealth (NOW) van Christophe Emmanuel en Claudius Buncamper. Elk van deze partijen heeft twee Statenzetels gewonnen en samen zijn ze dus goed voor acht van de vijftien zetels.
Het coalitieakkoord is ondertekend om een nieuwe regering te vormen voor de bestuursperiode 2024-2028, aldus The Daily Herald (TDH). Dit is zaterdag door de partijen bekendgemaakt.
,,Het coalitieakkoord schetst een uitgebreide visie voor de komende vier jaar, met de nadruk op belangrijke kwesties zoals economische ontwikkeling, sociaal welzijn en milieuduurzaamheid”, aldus TDH.
De leiders van URSM, DP, PFP en NOW: ,,De nieuwe coalitie streeft ernaar uitdagingen aan te pakken, veerkracht op te bouwen en te profiteren van kansen om een welvarende en veerkrachtige toekomst voor het eiland te creëren. Door onze krachten en middelen te bundelen, geloven we dat we uitdagingen kunnen overwinnen en ons eiland naar een betere toekomst kunnen leiden.” Het moment van de ondertekening werd bijgewoond door vertegenwoordigers uit verschillende sectoren, gemeenschapsleiders en burgers.
De NOS spreekt van ‘een onverwachte politieke manoeuvre’ en een ‘opzienbarende ontwikkeling’ van de vier partijen ‘die de macht naar zich toe hebben getrokken’.
NOS: ,,Jacobs had voor voortzetting van haar coalitie nog één zetel nodig, maar slaagde er niet in om die te vinden bij een van de partijen die nu een akkoord met elkaar hebben gesloten.”
Het kabinet-Mercelina is de elfde regering sinds 2010, het jaar dat Sint Maarten uit de Nederlandse Antillen stapte en autonoom werd binnen het Koninkrijk. ,,Het eiland kende sindsdien vele regeringswisselingen als gevolg van het fenomeen ‘shipjumping’: vanwege de krappe meerderheden in het parlement kunnen individuele parlementariërs macht uitoefenen door op te stappen”, zo legt de NOS uit.
De site vervolgt: ,,De nieuwe vierpartijencoalitie steunt op een meerderheid van één zetel, wat door analisten wordt gezien als fragiel. Maar de partijleiders hebben hun vastberadenheid uitgesproken om samen te werken.”
Het Nederlandse dagblad <f"ADScala-Italic">de NRC<f"ADScala-Romein"> schrijft: ,,De vier partijen lijken vooral te hebben geprofiteerd van de tanende populariteit van premier Jacobs. De premier voerde campagne op de thema’s orde en stabiliteit maar kreeg opvallend weinig voorkeursstemmen. Een van de verwijten die inwoners haar regering maken is dat er te weinig wordt verbeterd aan de infrastructuur, zoals het gebrekkige en vaak verstopte wegennet. Dat is vooral van belang voor het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron op het eiland. Ook ging het tijdens de campagne veel over de hoge prijzen, het belastingstelsel en veiligheid.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.