Al het nieuws

Van onze redactie
Philipsburg - Ruim 250 passagiers van KLM blijven iets langer op Sint Maarten. Het KLM-toestel waarmee ze naar Amsterdam zouden vertrekken, strandde zondag met een technisch mankement. De verwachting is dat het toestel vandaag alsnog vertrekt.

SXMKLMDat meldt The Daily Herald. Het vliegtuig, een Airbus, kampt met een storing aan het neuswielbesturingssysteem. Het toestel staat op Princess Juliana International Airport in afwachting van reparatie. De nieuwe onderdelen voor het besturingssysteem zijn maandag aangekomen op Sint Maarten, met een vliegtuig van Air France. Monteurs van KLM en van Air France voeren de reparatie uit, zodat het toestel vandaag alsnog kan vertrekken.
Het neuswielbesturingssysteem zorgt ervoor dat het vliegtuig bochten kan maken op het asfalt. Op die manier komen ze naar de startbaan en kunnen ze na het landen naar de juiste gate gaan. Zondag ging het na de landing op Sint Maarten mis. Het systeem viel uit en de piloot kon het vliegtuig niet meer van de baan sturen in de richting van het platform.
De passagiers die zondagavond vanuit Sint Maarten naar Amsterdam zouden vliegen, moesten daardoor drie nachten op Sint Maarten blijven. Luchthavenafhandelaar Halley Aviation regelde accommodatie voor niet-ingezetenen onder de gestrande passagiers.
Ook StMaartenNews.com maakt melding van het incident. De site meldt dat het toestel om 15.26 uur landde op Sint Maarten. Na de landing was te zien hoe de Airbus plotseling stopte. De piloot meldde op dat moment aan de toren dat er een probleem was met het neuswielbesturingssysteem. Het vliegtuig kon niet meer vooruit. Passagiers moesten het vliegtuig verlaten, ook hun bagage werd uit het vliegtuig gehaald. Daarna werd het toestel naar een andere locatie op de luchthaven gesleept.
Niet alleen bij aankomst ging het mis; ook bij een eerste poging om te vertrekken. De Airbus A330 van KLM kwam daardoor tot twee keer toe vast te staan op de start- en landingsbaan van Sint Maarten, die deels ook geldt als taxibaan. Bij de tweede keer zou het vliegtuig twee uur lang de baan geblokkeerd hebben en moesten de passagiers uit het vliegtuig worden gehaald en met bussen worden teruggebracht naar de terminal.
De problemen met het KLM-vliegtuig waren live te volgen via een webcam, aldus NH Nieuws. Ook het radioverkeer tussen de cockpit en de verkeerstoren was te horen. Vlak voor vertrek vragen de piloten om een sleepwagen, omdat de besturing van het neuswiel voor de tweede keer haperde. KLM-manager Dirk Buitelaar op Curaçao zegt tegen het Antilliaans Dagblad dat de verwachting is dat het vliegtuig vandaag terugkeert naar Schiphol.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.