Al het nieuws

Van onze redactie
Philipsburg - Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan op Sint Maarten voortaan online. Daarmee hoopt het ministerie van Justitie de wachttijd om een VOG te krijgen in te korten.

SXMVOGJustitie krijgt veel verzoeken binnen voor een VOG. Minister van Justitie Anna Richardson laat weten dat steeds meer instanties deze verklaring willen hebben voor hun eigen beoordelingsprocessen. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag, is het aanvraagproces gedigitaliseerd. Aanvragers kunnen het formulier online vinden en hoeven daardoor geen afspraak meer te maken.
Na het indienen van de aanvraag, moet justitie binnen 2 tot 6 weken een beoordeling hebben. Alle aanvragen die vóór de startdatum van 9 januari zijn ingediend, worden momenteel verwerkt en blijven prioritair. Personen die een bevestigde aanstellingsdatum hebben en personen die een nieuwe VOG aanvragen, moeten dit online doen. Dat kan via onderstaande website van het ministerie van Justitie,.
Op de website staat het tabblad ‘Online Applications’, daar is het VOG-aanvraagformulier te vinden. Dat kan worden ingevuld en de relevante documenten moeten worden geüpload. Voor een VOG is een geldig identificatiebewijs nodig (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs), een geldig registratieformulier van de volkstelling en een betalingsbewijs. Wie voor iemand anders een VOG aanvraagt, moet officieel zijn gemachtigd. Als alle vereiste documenten zijn ingediend, controleert het ministerie van Justitie of alle documenten in orde zijn en geldig zijn.
Pas na deze controle begint het screeningsproces. Dat gebeurt bij het bureau van de procureur-generaal. Daar wordt onderzocht of de aanvrager een strafrechtelijk verleden heeft. Als er geen bezwaar is tegen het afgeven van de VOG voor het opgegeven doel, krijgt de aanvrager de VOG automatisch per e-mail toegestuurd. Als de aanvrager een strafrechtelijk verleden heeft, dan wordt de beslissing per e-mail gestuurd met een gemotiveerde afwijzingsbrief van het ministerie van Justitie.
Minister Richardson is blij dat de VOG digitaal te regelen is. ,,Het management en het personeel van het Public Service Center (PSC) hebben de gemandateerde VOG-taken sinds juli 2020 met een indrukwekkend hoge werkstandaard uitgevoerd. Het aantal aanvragen neemt echter toe en daar is de mankracht niet passend voor. Het digitaliseren van het aanvraagproces is niet alleen een positieve stap in de goede richting, maar ook een stap die nodig is.” Ze bedankt Computech, de ICT-afdeling, het ministerie van Justitie, de immigratie- en grensbeschermingsdiensten, het personeelsbureau en het Openbaar Ministerie voor hun steun.
Op de website is ook een tabblad met veelgestelde vragen geplaatst. Daar kunnen burgers antwoorden op de meeste vragen vinden. Als een specifieke vraag echter niet is beantwoord, kan een e-mail worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
www.ministryofjustice.sx

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.