Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Ruim 70 procent van de woningen is tijdens het passeren van de orkaan Irma in 2017 zwaar getroffen. De hulpverlening om deze woningen te repareren, is met het Emergency Recovery Project (ERP-1) van het Sint Maarten Trust Fund goed op gang gekomen. Tot nu toe zijn 160 woningen gerepareerd. Het project gaat ook in 2023 door.

F12Herstellen woningenDat laat de directeur van het National Recovery Program Bureau (NRPB) weten. In het eerste kwartaal van 2023 zullen 18 woningen worden aangepakt.

Bij elke woning die na de reparatie wordt opgeleverd, vindt een overdrachtsceremonie plaats. De bewoner krijgt de huissleutels weer terug. De meest recente overdrachtsceremonie was afgelopen woensdag. Premier Silveria Jacobs, minister Egbert Doran van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur (Vromi), de Nederlandse vertegenwoordiger in Sint Maarten Chris Johnson en directeur Claret Connor van het NRPB waren daarbij aanwezig. Het was Connor die de sleutels teruggaf aan familie van een bewoonster.

Veel huiseigenaren moesten na Irma aan de slag om hun woning te repareren. De overheid richtte het particuliere reparatieprogramma ERP-1 op, om de mensen te helpen die financieel het meest kwetsbaar waren. Bewoners die voor ERP-1 in aanmerking willen komen, moeten een inkomen hebben van minder dan 4.000 gulden per maand en de woning moet hun hoofdverblijf zijn. ERP-1 repareert niet alleen daken, ramen en deuren. Tijdens de werkzaamheden worden de huizen ook veiliger gemaakt, volgens het principe Build Back Better. Premier Jacobs is daar blij mee. ,,Het is een geruststelling dat er ook voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om de huizen weerbestendig te maken voor toekomstige potentiële orkanen. We willen graag meer helpen, maar we richten ons op de kwetsbaren in onze samenleving. Deze moeder en oma kunnen eindelijk de nacht doorbrengen in hun eigen huis. Als dat geen vooruitgang is, dan weet ik het ook niet meer”, zei de premier doelend op de sleuteloverdracht.

De veiligheidsvoorzieningen die in de huizen worden gebouwd, zijn ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Vromi. Nieuwe vastgestelde bouwvoorschriften dragen bij aan een goede wederopbouw na een ramp. Voor minister Doran van Vromi is dat heel belangrijk. ,,Ik adviseer alle inwoners om veerkrachtiger te bouwen.”

Voor de Nederlandse vertegenwoordiger Johnson is de samenwerking tussen de regering van Sint Maarten en de Nederlandse regering van belang. ,,Het Sint Maarten Trustfonds is een goed voorbeeld daarvan. Het NRPB doet goed werk en verdient veel lof voor hun resultaten en hun inspanningen.”

Directeur Connor van het NRPB benadrukt dat het repareren van de huizen alleen mogelijk is, omdat alle stakeholders meewerken. ,,NRPB, de regering van Sint Maarten, de Wereldbank, de Nederlandse regering en niet-gouvernementele organisaties werken samen. Dat maakt ons veerkrachtiger.”

Het ERP-1 heeft ook 109 units van de Sint Maarten Housing Development Foundation (SMHDF) gerepareerd. Op dit moment wordt aan 64 units van de Belvedere Towers gewerkt.

ERP-1 is een van de projecten van het Sint Maarten Trustfonds, die wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid, beheerd door de Wereldbank en uitgevoerd door de NRPB namens de overheid van Sint Maarten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.