Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Nu het aantal Covid-19-besmettingen op Sint Maarten in rap tempo blijft toenemen, zal de volgende stap zijn om ‘ofwel zich te laten vaccineren, routinematig veiligheidstests uit te voeren of het land op slot te zetten’. Dat zei minister van Volksgezondheid Omar Ottley, aldus The Daily Herald.

sxmlockdown2,,Zo simpel is het”, zei Ottley. ,,Covid-19 bestaat al anderhalf jaar. We weten hoe het wordt opgelopen en hoe het zich verspreidt. Toch lijken we de veiligheidsprotocollen te negeren en denken dat de aantallen vanzelf zullen afnemen.” Volgens Ottley is vaccinatie weliswaar een gratis mandaat, maar moet het worden gezien als een uitweg uit de pandemie. ,,Het vaccin is niet 100 procent effectief tegen Covid-19, maar komt met 95 procent wel aardig in de buurt. Dat betekent dat er maar 5 procent kans is dat je het virus oploopt en nog minder kans dat je extreem ziek wordt.”
De minister gebruikte het St. Maarten Medisch Centrum (SMMC) als voorbeeld en merkte op dat in de afgelopen twee maanden van alle recente ziekenhuisopnames slechts twee personen volledig zijn gevaccineerd, en deze twee hadden onderliggende aandoeningen. De minister voegde eraan toe, dat hoewel sommigen tegen de vaccins zijn, ze voorzorgsmaatregelen moeten nemen en regelmatig veiligheidstests moeten doen om ervoor te zorgen dat ze zichzelf en de mensen om hen heen beschermen, niet vanwege symptomen, maar als een controle om te weten of iemand besmet is of niet.
Tijdens het begrotingsdebat 2021 hield Ottley een presentatie die de relatie tussen de uitbreiding van het nachtleven en de toename van het aantal actieve Covid-19-gevallen illustreerde. Vanwege deze correlatie en de recente stijging van het aantal zaken, stond er gisteren een spoedoverleg gepland met clubeigenaren.
Tijdens dit overleg streefde de minister ernaar om voor alle clubs één protocol vast te stellen. Het doel van de bijeenkomst was om te zorgen voor een veilige omgeving voor klanten en om covidclusters in deze vestigingen te voorkomen. Zodra deze protocollen zijn vastgesteld, zullen overtreders worden bestraft door middel van boetes of sluiting.
,,De veiligheid van ons land is de eerste prioriteit van de minister en de enige manier waarop we door de pandemie heen kunnen komen is door samen te werken”, aldus de minister, die personen opriep om mee te doen aan de strijd tegen Covid-19 en zich te laten vaccineren. De minister dringt er bij degenen die tegen het vaccin zijn op aan om zich regelmatig te laten testen, omdat dit belangrijk is om een nieuwe lockdown te voorkomen. ,,De strijd is niet de gevaccineerden tegen de niet-gevaccineerden, maar het zou allemaal tegen Covid-19 moeten zijn.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).