Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Gezinnen die hun toevlucht zoeken in aangewezen orkaanopvangcentra op Sint Maarten, zullen tijdens hun verblijf wat meer comfort genieten nu kleine reparaties en upgrades zijn voltooid als onderdeel van de Shelter Repairs Activity van het door Nederland gefinancierde Sint Maarten Trust Fund.

sxmsheltersVerbeteringen aan de elf orkaanshelters omvatten onder meer de installatie van nieuwe generatoren, airconditioningunits en bovengrondse waterreservoirs. Ontbrekende, kapotte of verouderde deuren, ramen en luiken zijn ook vervangen. Daarnaast zijn waar nodig loodgieterswerk en elektrische werkzaamheden uitgevoerd.
De ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur (Vromi) en van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid (VSA) hebben onlangs een aantal opvangcentra bezocht om de werkzaamheden te bekijken. De ministers werden rondgeleid door de directeur van het National Recovery Program Bureau (NRPB), de projectuitvoeringseenheid van het trustfonds.

Minister Ottley verklaarde dat, hoewel hij hoopt dat het land dit jaar opnieuw een orkaan bespaard blijft, hij buitengewoon blij is te zien dat de onderkomens zijn geüpgraded om tegelijkertijd comfort en veiligheid te kunnen bieden. De meest bevredigende factor waren de speciaal gemaakte orkaanluiken die bestand zijn tegen orkanen tot categorie 5.
Het ministerie van Vromi, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van alle openbare gebouwen, inclusief de noodopvangcentra, werkte tijdens de reparaties nauw samen met de NRPB om de omvang van de werken in kaart te brengen. ,,Ik ben erg blij om getuige te zijn van de voltooiing van dit streven vóór de start van het orkaanseizoen 2021. Het geeft me rust, wetende dat we gezinnen die zich registreren bij een orkaanopvangcentrum kunnen helpen met een gevoel van veiligheid en bescherming tijdens potentieel gevaarlijk weer.”
Claret Connor, directeur NRPB, merkte verder op: ,,Ik ben blij dat de ministers met mij mee konden op dit bezoek aan de opvangvoorzieningen, aangezien het werk dat we als NRPB doen uiteindelijk namens de regering van Sint Maarten is. De toevoeging van nieuwe voorzieningen, zoals de waterreservoirs en airconditioners, zorgt voor een comfortabeler verblijf voor gezinnen tijdens een zeer stressvolle tijd.”
Tijdens de bezoeken spraken veel van de facility managers hun waardering uit voor de upgrades en deelden ze met de delegatie hoe ze al begonnen te profiteren van de verbeteringen. Een van de managers vertelde dat tijdens een geplande stroomuitval nog steeds naschoolse activiteiten konden worden georganiseerd door gebruik te maken van de nieuw geïnstalleerde generator.
Het Sint Maarten Recovery and Resilience Trust Fund wordt gefinancierd door de Nederlandse regering, beheerd door de Wereldbank en namens de regering van Sint Maarten uitgevoerd door het National Recovery Program Bureau.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.