Al het nieuws

Van onze redactie
Philipsburg - Anna E. Richardson, de minister van Justitie, heeft besloten dat de Landsverordening toelating en uitzetting (TLU) volgens de ‘Richtlijnen van 2012’ aangepast moet worden, zo is te lezen in de Landscourant die gisteren gepubliceerd werd.

migratiebeleidHet doel van het aanpassen van het immigratiebeleid is het benadrukken en verder invullen van het uitgangspunt dat Sint Maarten als kleine en kwetsbare economie een restrictief immigratiebeleid moet voeren.
Zoals algemeen bekend, is immigratiebeleid een veranderlijke kwestie, het moet worden aangepast naar de steeds veranderende sociaaleconomische factoren van de samenleving. Volgens de minister was het immigratiebeleid, zoals weergegeven in de Richtlijnen van 2012, niet meer van deze tijd. Het is de afgelopen negen jaar niet bijgewerkt door eerdere ministers van Justitie.
De gevolgen van zowel orkaan Irma in 2017 als die van de pandemie op de economie waren voor de huidige minister van Justitie de belangrijkste factoren om het immigratiebeleid te onderwerpen aan een grondige herziening.
Aangezien dit een tijdrovend proces is, heeft de minister ervoor gekozen om eerst de ‘noodzakelijke’ aanpassingen te behandelen. Op dit moment zijn er 12 beleidskwesties die aangepast worden. Zo is een samenlevingscontract vanaf nu niet genoeg om als partner officieel inwoner van Sint Maarten te worden, hier is nu een huwelijk voor nodig. Ook worden verblijfsvergunningen vanaf nu in principe voor één jaar per keer verleend, dus niet voor meerdere jaren in één keer. Zo zijn er nog tien aanpassingen gedaan.
Het gewijzigde immigratiebeleid is opgesteld in nauw overleg met het volledige managementteam van de immigratiedienst en hun juridische experts. Het Ministerieel Besluit werd doorgelicht door de afdeling Juridische Zaken en Wetgeving. En zowel de Governing Coalition als het parlement van Sint Maarten hebben de gelegenheid gehad om hun inbreng te geven in de laatste versie van het immigratiebeleid. Op alle niveaus is dus steun voor de wijzigingen.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.